menu

De Wtmo: een open aanval op de oppositie en vrije meningsuiting

De Wtmo: een open aanval op de oppositie en vrije meningsuiting

Gisteren besprak de Tweede Kamer de voorgestelde Wet transparantie maatschappelijke organisatie (Wtmo), van oud minister en huidig VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz. Deze wet geeft de overheid ongekende macht om ongewenste maatschappelijke organisaties de nek om te draaien. Denk aan het verbieden van lezingen, tijdschriften en nieuwsbrieven, maar ook het stopzetten van donaties en het bevriezen van bankrekeningen. Kortom: de infrastructuur om kritische stemmen monddood te maken. 

Onduidelijke gronden: een vrijbrief voor willekeur

Bente Becker (VVD) probeerde tijdens het debat de wet te bagatelliseren en beweerde dat deze ‘zo min mogelijk’ zou worden gebruikt. Maar waarom geeft de overheid zichzelf dan zulke verregaande bevoegdheden? Het antwoord is simpel: wetten worden altijd ruimer geïnterpreteerd dan vooraf wordt voorgesteld. Wat vandaag wordt verkocht als maatregel tegen extremisten, kan morgen worden ingezet tegen iedere kritische beweging.

In het voorstel staat dat de overheid mag ingrijpen bij "activiteiten die erop gericht zijn de democratische rechtsstaat of het openbaar gezag te ondermijnen, of dreigen te ondermijnen", maar de wet specificeert nergens wat dit precies betekent; het is een zeer subjectief criterium dat vatbaar is voor politieke interpretatie en heel eenvoudig misbruikt kan worden tegen bepaalde oppositiegroepen. 

Dat maakt deze wet extra gevaarlijk, zeker, omdat de AIVD in haar jaarverslag van 2022 “het verspreiden van de boodschap dat je de overheid en andere democratische instituties niet kunt vertrouwen” al bestempelde als een “ondermijnende activiteit”. In lijn daarmee werd óók de systeemkritiek van Forum voor Democratie al door de inlichtingendiensten (die onder leiding staan van het kabinet) als 'anti-institutioneel extremisme' bestempeld. 

Rechtspraak als politiek wapen

We zien steeds vaker dat de rechterlijke macht wordt ingezet om overheidskritische geluiden monddood te maken.

  • Vorige week werd bekend dat het openbaar ministerie een strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld naar Ongehoord Nederland, de enige écht kritische omroep, wegens een vacaturetekst waarin de omroep weigert te erkennen dat er meer dan twee ‘genders’ bestaan.
    • Thierry Baudet is veroordeeld voor het aankaarten van de vergaande grondrechtenbeperkingen in de coronatijd.
      • Pepijn van Houwelingen is veroordeeld voor het plaatsen van een meme op Twitter, waarin wordt gewaarschuwd voor de totalitaire aard van de SDG-agenda.
        • Gideon van Meijeren wordt vervolgd voor het oproepen tot vreedzaam verzet tegen de overheid, omdat dit “mensen op het idee zou kunnen brengen dat geweld geoorloofd” zou zijn. . 

          Als deze wet wordt aangenomen, kunnen overheidskritische organisaties straks met het grootste gemak worden drooggelegd en mondood gemaakt. Forum voor Democratie blijft pal staan vóór de vrijheid van meningsuiting, ook als die meningen schurend of kwetsend kunnen zijn. 

          De Wtmo is slechts één voorbeeld van hoe onze vrijheden worden uitgehold. Onze strijd voor vrijheid kunnen we niet alleen voeren. Word lid, steun onze beweging en zorg dat uw naasten zich ook aansluiten.