menu

Minderjarige misbruikslachtoffers vertrappeld door justitie

Minderjarige misbruikslachtoffers vertrappeld door justitie

Op 19 januari voerde Kamerlid Gideon van Meijeren namens Forum voor Democratie het woord tijdens het debat over de staat van de rechtsstaat. Van Meijeren constateert dat men in Nederland niet meer leeft in een rechtsstaat, maar in een staat van ongekend onrecht.

Als voorbeeld hiervan noemt hij Het verhaal van Lisa dat is uitgezonden op de radio (HUMAN/VPRO) in het programma Argos. Het is schokkend om te horen wat er in haar zaak allemaal is misgegaan; zo heeft een Haagse rechter zich over haar zaak gebogen, die zich eigenlijk had moeten verschonen aangezien hij goed bevriend was met een van de vermeende daders. Dit verhaal staat niet op zichzelf. Nadat onderzoeksplatform Argos een uitzending wijdde aan het verhaal van Lisa, ontving het tientallen soortgelijke verhalen. Die verhalen maken aannemelijk dat er in Nederland op grote schaal, in georganiseerd verband, kinderen worden verkracht en gemarteld door satanische netwerken.

De afleveringen van Argos hebben ertoe geleid dat er op 30 juni 2020 Kamervragen zijn gesteld over dit onderwerp. Vervolgens is er op 13 oktober 2020 unaniem een motie van GroenLinks, SP en PvdA aangenomen, op grond waarvan een onafhankelijk onderzoek zou moeten worden ingesteld. Helaas is dit onderzoek níet onafhankelijk verricht, maar onder de totale controle van de Minister van Justitie, die de commissie heeft ingesteld en alle leden heeft benoemd. Dit is uiteraard onacceptabel voor het uitvoeren van een integer onderzoek, juíst omdat de slachtoffers ook hooggeplaatste ambtenaren van Justitie aanwijzen als vermeende daders. Slachtoffers besloten massaal om aan dit onderzoek niet mee te werken.

Op 21 december 2022 - op de donkerste dag van het jaar - verscheen het Eindrapport van de Commissie Hendriks. Diverse belangenorganisaties, zoals het Kenniscentrum Transgenerationeel Geweld, Spotlight en Stichting Misbruikt! hebben zeer teleurgesteld gereageerd op de inhoud van het rapport. Zo heeft de commissie erkend niet aan waarheidsvinding te doen, een groot deel van de slachtoffers uitgesloten van het onderzoek en de getuigenissen van slachtoffers waar wél mee gesproken is, onvolledig of onjuist weergegeven. Het eindrapport en de reacties kunt u hieronder lezen.

Van Meijeren maakt zich ernstige zorgen over deze kwestie en blijft zich hard maken voor gerechtigheid voor de slachtoffers. Wegkijken is geen optie. Bekijk hier zijn speech.