NOS verspreidt desinformatie, FVD eist rectificatie voor “bezettingsframe”

NOS verspreidt desinformatie, FVD eist rectificatie voor “bezettingsframe”

Gisteren dook een gemanipuleerd fragment op van een interview met FVD-Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren. In de video wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat Van Meijeren oproept tot een gewelddadige revolutie. Door een ‘knip’ in het fragment wordt de context - waaruit blijkt dat Van Meijeren juist een voorstander is van geweldloze en vreedzame protestvormen, zogeheten fluwelen revoluties - expres achtergehouden.

Het knipsel werd op Twitter verspreid door de relatief onbekende twitteraar Marina Meeuwisse (@mmeeuw). Haar account bevat een merkwaardige collectie van gemanipuleerd foto- en videomateriaal, waarmee bijna obsessief wordt gepoogd FVD in een kwaad daglicht te stellen. 

Lange tijd konden de berichten van Meeuwisse - niet in de laatste plaats vanwege het lage betrouwbaarheidsgehalte - op weinig publiek rekenen. Maar sinds kort worden haar berichten aangehaald door kartelpolitici en kartelmedia, zonder dat ze eerst op feitelijkheid worden gecontroleerd.

Het nieuwste frame dat voortvloeit uit het knip- en plakwerk van Meeuwisse is dat Gideon van Meijeren zou hebben opgeroepen om de Tweede Kamer te bezetten. Dat is een aantoonbare leugen. Let wel: de rol van gevestigde media en politici is hierin nog kwalijker dan die van Meeuwisse. 

Zelfs in de geknutselde video van Meeuwisse gebruikt Van Meijeren nergens het woord “bezetten”. Toch kopte de NOS gisteravond: “Van Meijeren spreekt over bezetten Kamer.” De toon was gezet. 

Politici, waaronder de minister-president, buitelden over elkaar heen om de vermeende uitspraak te ‘veroordelen’.

Ook ‘deskundigen’ als strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops borduurden voort op de desinformatie dat Gideon van Meijeren zou hebben gezegd dat de Tweede Kamer moet worden “bezet”. Deze ernstige vervuiling van het publieke debat is de wérkelijke aanval op de democratie. 

Pas na herhaaldelijke verzoeken van Van Meijeren zelf, besloot de NOS schoorvoetend te rectificeren. Maar het kwaad is, zoals vaker, al geschied. De oorspronkelijke leugen heeft veel meer publiciteit gekregen dan de correctie - en het valse frame is een eigen leven gaan leiden. 

FVD eist van alle media die daar tot nu toe nog geen gehoor aan hebben gegeven óók een rectificatie.

De ongeknipte beelden van het interview ziet u hieronder:

UPDATE: ook NRC rectificeert

BONUS: de hypocrisie is compleet

Asha ten Broeke, vaste columnist van de Volkskrant, riep een paar weken geleden - in tegenstelling tot Gideon van Meijeren - daadwerkelijk op tot het bezetten van de Tweede Kamer. Heeft u daar iets van vernomen in de pers?

Image