Ongenoegen over gemeentelijke herindeling, Van Houwelingen stelt Kamervragen
Onder de inwoners van de dorpen Sint Pancras en Koedijk (Noord-Holland) heerst grote ontevredenheid. In 2022 fuseerden hun dorpen met de gemeente Langedijk, maar zijzelf zouden liever bij het nabijgelegen Alkmaar willen horen. Het leidde ertoe dat de Tweede Kamer – met steun van Forum voor Democratie – een motie aannam om het herindelingsproces te evalueren en in overleg met de inwoners van de twee plaatsjes te verkennen of een grenscorrectie met de gemeente Alkmaar alsnog mogelijk is. Afgelopen week bleek echter dat de mening van de inwoners helemaal niet wordt gevraagd.
Reden voor FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen om de minister van Binnenlandse Zaken om opheldering te vragen. Van Houwelingen staat al langer bekend om zijn verzet tegen gedwongen gemeentelijke herindelingen. Zo diende hij in 2022 een initiatiefwetsvoorstel in met als doel de fusie van de gemeente Haren en Groningen – die tegen de wil van inwoners van Haren tot stand was gekomen – terug te draaien. Over de drang tot schaalvergroting die aan deze herindelingen ten grondslag ligt, schreef hij eerder al het boek Microfobie.
De vragen van Van Houwelingen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de uitvoering van de motie Snoeren (2021) zijn hieronder te lezen.
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel “Onbegrip over kritiek van Alkmaar op evaluatie fusie”?
Vraag 2
Bent u bekend met de door de Tweede Kamer op 11 februari 2021 met (ruime) meerderheid aangenomen motie van het lid Snoeren c.s. waarin de regering wordt verzocht, na voltooiing van het herindelingsproces, dit proces met de inwoners van Sint Pancras en Koedijk te evalueren en te verkennen of voor de dorpen Sint Pancras en/of Koedijk een grenscorrectie met de gemeente Alkmaar een duurzame oplossing is?
Vraag 3
Is het correct dat in het onderzoek onder inwoners van Koedijk en Sint Pancras dat, onder leiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar aanleiding van deze motie van de Tweede Kamer is ingesteld, de inwoners van Koedijk en Sint Pancras niet wordt gevraagd of ze bij de gemeente Alkmaar zouden willen horen?
Vraag 4
Is het correct dat de gemeente Alkmaar heeft laten weten zich hierin niet te kunnen vinden?
Vraag 5
Is het niet absoluut noodzakelijk deze (ham)vraag aan de inwoners van Sint Pancras en Koedijk wel degelijk te stellen? Hoe kan anders aan de wens van een (ruime) meerderheid van de Kamer worden voldaan om, zoals de hierboven genoemde aangenomen motie het kabinet expliciet opdraagt, «te verkennen of voor de dorpen Sint Pancras en/of Koedijk een grenscorrectie met de gemeente Alkmaar een duurzame oplossing is»? Voor een dergelijke verkenning, opgedragen nogmaals door de Tweede Kamer aan het kabinet, moet toch aan de inwoners van Sint Pancras en Koedijk op zijn minst de vraag worden gesteld of ze wel of niet bij de gemeente Alkmaar zouden willen horen? Of beoordeelt u dit soms anders? Zo ja, waarom?
Vraag 6
Bent u bereid het onderzoeksbureau dat dit onderzoek uitvoert op te dragen de vraag of de inwoners van Sint Pancras en Koedijk wel of niet (een simpele ja/nee-vraag dus) bij de gemeente Alkmaar zouden willen horen alsnog mee te laten nemen in het onderzoek dat wordt uitgevoerd om zo aan deze expliciete wens van de Tweede Kamer te voldoen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 7
Kunt u de bovenstaande zes vragen afzonderlijk en binnen drie weken beantwoorden?