menu

NPO-programma Nieuwsuur betrapt op desinformatie, FVD stapt naar ombudsman

NPO-programma Nieuwsuur betrapt op desinformatie, FVD stapt naar ombudsman

De redactie van het NPO-programma Nieuwsuur is geconfronteerd met het verspreiden van desinformatie. Nieuwsuur presenteerde vorige week een woordenwolk die, volgens het nieuwsprogramma, de meest gelezen termen in Twitter-reacties gericht aan Sigrid Kaag visualiseerde.

Het item over Kaag werd gemaakt naar aanleiding van haar mededeling te stoppen als lijsttrekker van D66, maar het bevatte dus aantoonbaar valse informatie, blijkt onder meer uit onderzoek van GeenStijl. Zo werd er ten onrechte aangekondigd dat het om een selectie van de meest gelezen reacties ging.

De presentator sprak, verwijzend naar de woordenwolk, van discriminatoire, 'complotachtige' en misogyne reacties. Vooral de negatieve reacties op haar vrouwzijn werd als hoofdthema uitgelicht. Een conclusie waar Nieuwsuur-presentator Jeroen Wollaars gisteren op terug moest komen en moest rectificeren wegens onjuistheid. Wollaars geeft op Twitter aan dat er ‘iets is misgegaan’ en vat het samen als een misverstand tussen redactie en vormgeving.

Ook de rectificatie van Nieuwsuur bleek echter incompleet en het programma raakte wederom in opspraak wegens de onjuiste berichtgeving. Zo heeft Nieuwsuur zelfverzonnen termen als 'terroristenliefje' toegevoegd aan de woordenwolk - een term die door niemand in een tweet werd gebruikt. Bovendien bevatte de woordenwolk niet de meest gebruikte beledigingen, maar termen die de redactie zelf belangrijk vond om te vergroten. Tot slot werden ook alle positieve tweets (42% van alle reacties) door Nieuwsuur buiten beschouwing gelaten en niet meegenomen in de woordenwolk.

Nieuwsuur ging kortom maar liefst tweemaal in de fout in haar berichtgeving van 13 juni jl. Zowel een volledige rectificatie als een gerectificeerde woordenwolk bleven uit. Forum voor Democratie diende een klacht in bij de ombudsman, waarna het programma Nieuwsuur opnieuw een toelichting gaf op de gemaakte fouten.