menu

Onafhankelijk onderzoek wijst uit: NPO-top blijkt baantjescaroussel voor (oud-)politici

Onafhankelijk onderzoek wijst uit: NPO-top blijkt baantjescaroussel voor (oud-)politici

Volgens een rapport van onderzoekscollectief Spit blijkt de top van onze publieke omroep vooral te worden bezet door ‘Haagse insiders’, waaronder oud-politici en bestuurders. Naast het onderlinge uitwisselen van baantjes constateert Spit ook een sterke vooringenomenheid bij verschillende omroepen. Zo geeft WNL veel onweersproken zendtijd aan de VVD.

Het onderzoek brengt nauwkeurig de vervlochtenheid van kartelpolitici en media in kaart. Vooral toezichthouders binnen de NPO, die zijn bedoeld om de neutraliteit en nieuwswaardigheid te waarborgen en bevorderen, blijken een politiek verleden te hebben. Zo werd VVD-coryfee Loek Hermans in november nog lid van de raad van toezicht bij WNL.

Deze verstrengeling is problematisch voor onze democratie. De media, die als taak hebben de macht te controleren, werken achter de schermen juist samen met de coalitiepartijen. Berichtgeving in het publieke debat kan als gevolg onvolledig, sturend en zelfs ronduit onjuist zijn.

Forum voor Democratie waarschuwt al langer voor deze baantjescaroussel. Wat eerst werd weggelachen, wordt nu bevestigd als keiharde realiteit. Een grondige sanering van de NPO is nodig. FVD wil een eerlijke publieke omroep, voor iedereen in Nederland.

FVD wil daarom:

  1. Open sollicitaties voor topfuncties bij de NPO zodat politieke benoemingen onmogelijk worden. 
  2. Bestuurders zonder partijlidmaatschap om de neutraliteit te waarborgen. 
  3. Gelijke zendtijd voor politieke partijen zodat iedere burger zich vertegenwoordigd voelt.