Een ode aan Pepijn van Houwelingen, het beste niet-herkozen Kamerlid
Dinsdag neemt de Tweede Kamer formeel afscheid van alle vertrekkende Kamerleden. Onder hen zijn Kamerleden die zelf willen stoppen en zich daarom niet opnieuw verkiesbaar hebben gesteld, maar ook Kamerleden die eenvoudigweg niet voldoende stemmen hebben gekregen om herkozen te worden. Pepijn van Houwelingen valt, tot onze grote spijt, in die laatste categorie.
Dat Pepijn moet uitzwaaien als Kamerlid is een groot gemis. Niet alleen voor Forum voor Democratie, maar voor heel Nederland. Met zijn vertrek uit de Tweede Kamer gaat een schat aan dossierkennis verloren. Een volksvertegenwoordiger pur sang moet plaatsmaken voor iemand anders.
Het is heel bijzonder wat Pepijn in de Tweede Kamer heeft betekend voor een tot voor kort ongehoorde groep Nederlanders. Hij heeft als geen ander het onbegrip van mensen vertolkt tijdens de ‘coronacrisis’. Hij heeft de disproportionaliteit en onrechtvaardigheid van het beleid aangekaart. En hij heeft altijd zijn rug recht gehouden op de momenten dat het er echt toe deed. Pepijn is, kortom, een standvastige, kritische controleur van de macht. Zoals je mag verwachten van een volksvertegenwoordiger.
Zijn kritische houding is hem door bewindspersonen niet altijd in dank afgenomen. “Waarom wantrouwt u ons toch zo?” De reactie van Pepijn op dit soort gespeelde verontwaardiging luidt altijd: “Vertrouwen is goed, maar controle is beter.”
En zo is het. Volksvertegenwoordigers zijn niet gekozen om gezellig te theeleuten met ministers. Ze moeten de macht controleren, verantwoording afdwingen. En Pepijn heeft dat als geen ander gedaan. Voor alle Nederlanders. Zo heeft hij de financiële misstanden bij VWS als enige aan de kaak gesteld en tot de bodem uitgezocht.
Burgers wier zorgen door andere partijen steevast worden genegeerd, hebben Pepijns nummer. Ze zijn welkom op zijn kantoor, er wordt hen een luisterend oor geboden. Door Pepijn. Hij is het enige Kamerlid dat hoogstpersoonlijk al zijn e-mails beantwoordt (en dat zijn er vele duizenden). Daar maakt hij tijd voor, dat vindt hij belangrijk.
Pepijns tomeloze inzet, zijn harde werk tot in de late uren en zijn toegankelijkheid als volksvertegenwoordiger zullen we nooit vergeten. En dan hebben we het over zijn uitstekende onderzoekswerk nog niet eens gehad.
Op de FVD-fractie is weleens gegrapt dat als Pepijn ooit zou stoppen, ze op elk ministerie 30 fte zouden kunnen ontslaan. Zoveel Kamervragen stelt hij, onder andere over het World Economic Forum. De informatie die hij naar boven heeft weten te halen met zijn uiterst specifieke en inhoudelijke vragen is wereldwijd gedeeld - en ook gebruikt om ándere overheden voor het blok te zetten. De hele globalistische machtsstructuur is door Pepijn in kaart gebracht. Vakwerk. En daarvoor kunnen we hem niet genoeg bedanken.
Uiteraard zal Pepijn nauw betrokken blijven bij onze partij. In een andere rol binnen onze brede veranderingsbeweging. Daar zijn we heel blij mee. En wie weet wat de toekomst brengt. Maar voor nu willen we heel graag een hartelijk woord van dank uitspreken namens de hele organisatie van Forum voor Democratie:
Pepijn, bedankt voor alles!