menu

Doet de AIVD onderzoek naar Tweede Kamerleden?

Doet de AIVD onderzoek naar Tweede Kamerleden?

Tijdens het debat over de begroting van Algemene Zaken in de Tweede Kamer confronteerde Gideon van Meijeren (FVD) minister Dick Schoof met een uiterst zorgwekkende kwestie: de mogelijkheid dat de AIVD onderzoek doet naar Tweede Kamerleden, specifiek die van de oppositie.

Van Meijeren wees op het feit dat de AIVD volgens de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten de taak heeft om onderzoek te doen naar personen en organisaties die mogelijk een gevaar vormen voor de democratische rechtsstaat. Daarbij merkte hij op dat in een recent rapport van de AIVD bepaalde narratieven die kritiek uiten op de overheid, zoals het zogenaamde "kwaadaardige elite-narratief," als potentieel gevaarlijk worden bestempeld. Hij vroeg de minister expliciet of dit betekent dat de AIVD onderzoek doet naar Kamerleden die deze kritische geluiden uiten.

Doet de AIVD onderzoek naar Tweede Kamerleden?
Premier Schoof ontweek echter directe antwoorden op deze vragen en benadrukte dat de minister-president geen directe sturende rol zou hebben op het werk van de AIVD, ondanks dat hij de coördinator van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aanwijzingen kan geven. Schoof gaf aan dat hij geen uitspraken kon doen over individuele gevallen. Maar cruciaal is dat hij evenmin uitsloot dat de AIVD onderzoek doet naar oppositieleden.

Van Meijeren benadrukte dat dit een serieuze bedreiging vormt voor de democratische rechtsstaat. Als volksvertegenwoordigers door de AIVD onderzocht kunnen worden vanwege hun politieke standpunten, dan roept dat fundamentele vragen op over de vrijheid van meningsuiting en de rol van de geheime dienst in Nederland.