Een kijkje in de toekomst: zo dystopisch is het leven in de Franse QR-maatschappij
De schandelijke inperking van onze burgerlijke vrijheid die vanaf 25 september ingaat is al een tijdje aan de gang in Frankrijk. De Franse burgers zuchten onder de staatsterreur. FVD ging op reportage.
In het begin van de zomer, toen vakantievierend Nederland massaal afreisde naar Frankrijk, was er nog niets aan de hand. Je kon overal uit eten, naar een hotel of camping, maar dat veranderde op 2 augustus. Toen werd het verplicht om een coronabewijs te tonen. Bij hotels en campings verscheen een bordje dat alleen toegang mogelijk was na het laten zien van de Pass Sanitaire.
Forum voor Democratie maakte een ronde door Frankrijk en ondervond aan den lijve wat Nederland vanaf 25 september te wachten staat, en hoe afschuwelijk het is. ‘We móeten om het coronabewijs vragen,’ zegt campingeigenaar François, die een camping heeft in de Ardèche. ‘Als ik het niet doe en we krijgen controle, krijg ik een boete van € 45.000 en sluiten ze de camping vijf dagen.’
Hij zegt het met een zwaar gemoed, want zelf is hij er geen voorstander van. ‘Voor 2 augustus ging het helemaal prima op de camping, net als vorig jaar zomer. Er is hier nooit ook maar iets gebeurd qua besmetting of wat dan ook. De regering is afgegleden. Vrijheid is een hol begrip geworden. Vrijheid in het nieuwe normaal is hier: je mag kiezen tussen € 45.000 boete of celstraf bij het overtreden van de ‘gezondheidswet’,’ zegt hij cynisch.
Tafeltje op parkeerplaats
In restaurants leidt de invoering van de pas tot surrealistische taferelen. Bij een populaire pizzeria is het stil op het terras. Aan de overkant van de weg hebben toeristen een tafeltje uitgeklapt en daar serveert het personeel de pizza’s uit. ‘Die mensen zijn niet gevaccineerd en mogen dus niet op het terras komen,’ zegt ober Jean. ‘Wij zijn daar natuurlijk niet voor. Normaal gesproken is het hartstikke druk op ons terras, maar de mensen in deze regio willen geen vaccin.’
De restauranthouder heeft geen andere keus dan mee te werken aan de maatregelen, zegt hij. ‘Anders krijgen zowel wij als de gasten bij controle duizenden euro’s boete. De politie is hier ook daadwerkelijk komen controleren. De lol is er wel af zo. We zijn van plan om op het parkeerterrein aan de overkant van ons restaurant wat tafeltjes neer te zetten. Dat is in principe openbaar terrein en misschien dat we zo kunnen proberen om onze gasten te bedienen buiten de pas om.’
Het personeel zit zelf ook diep in de problemen, want ook zij moeten gevaccineerd zijn om nog in het restaurant te mogen werken, iets wat in Nederland wellicht ook nog komt. ‘Bij ons zijn maar een paar personeelsleden gevaccineerd, waaronder ikzelf,’ zegt Jean. ‘De rest niet. Ik heb geen idee wat we moeten doen. Onze personeelsleden laten zich niet onder dwang vaccineren. We moeten maar zien wat er gaat gebeuren. Het zijn rare tijden.’
Controlebalie bij McDonalds
Bij een McDonalds in een voorstad van Dijon staat bij de entree een controlebalie. In het restaurant eten zonder pas is er niet meer bij. De jongeman achter de balie wil van iedereen een coronabewijs zien. De meeste Fransen doen daar niet aan mee. ‘Ik kom afhalen,’ zeggen ze. Dan mogen ze doorlopen en aansluiten in de lange rij om een bestelling te plaatsen en af te halen. De enige gasten die in het restaurant zitten, zijn toeristen, vooral uit Nederland, die braaf gevaccineerd zijn. Bij de drive staat een lange file, want ook daar is een coronapas niet nodig en dus kiezen veel Fransen daarvoor.
In Frankrijk is de pas ook in dierentuinen verplicht, iets dat in Nederland ongetwijfeld nog gaat komen. Bij de krokodillenboerderij La Ferme aux Crocodiles in het zuidelijk gelegen Pierrelatte, mag men alleen nog naar binnen met de coronapas. Een stuk voor de ingang staat een witte tent, waar twee personeelsleden met een mobiele telefoon de QR-codes van de bezoekers scannen. Daarna mag men door naar de kassa om een kaartje te kopen. Het werkt bijzonder vertragend. Eenmaal binnen in de tropische atmosfeer moeten alle bezoekers die dus getest, hersteld of gevaccineerd zijn, gewoon een mondkapje op. Het moet een vreemd gezicht zijn voor de krokodillen. Gelukkig zijn er nog Fransen die het mondkapje eenmaal binnen, weer naar beneden trekken.
Mondkapje buiten verplicht
Frankrijk is sowieso een mondkapjesland, zelfs buiten. Bijna een jaar lang moesten de Fransen in de frisse buitenlucht verplicht een mondkapje op, maar in het begin van de zomer werd dat opgeheven en werd het alleen nog voor binnenruimten verplicht gesteld. Maar in juli werd de mondkapjesplicht voor buiten in de regio Var aan de Côte d'Azur weer van stal gehaald vanwege ‘de oplopende besmettingen’. Het geldt nog altijd.
De eerste week was van de plicht buiten nog niet zoveel te merken in het straatbeeld, maar daarna kwamen er grote billboards in de straten waarop de verplichting nog eens kenbaar werd gemaakt, wat leidde tot een algemener gebruik buiten. Plichtsgetrouw zetten mensen in onder meer Draguignan, Toulon, Hyères, Fréjus, Saint-Raphaël, Sanary-sur-Mer en Brignoles braaf hun mondkapje op, ondanks de 35 graden, met name in stadscentra en op markten. Franse boa’s zorgden voor de handhaving en spraken iedereen aan die het mondkapje niet op had.
Gelukkig waren er nog een hoop Fransen die ook in de stadscentra het mondkapje niet op deden, maar zij raakten in de minderheid. Is het mondkapje buiten in Nederland nog niet in zwang geweest, wat niet is kan nog komen, zeker nu het demissionaire kabinet ook Frankrijks Pass Sanitaire heeft gekopieerd en ingevoerd. Het is te hopen dat het Nederlandse publiek net zo afwijzend tegenover de dictatoriale coronapas staat als veel Fransen.