menu

Wiersma presenteert nieuw stikstofplan maar negeert essentiële motie van Lidewij de Vos (FVD)

Wiersma presenteert nieuw stikstofplan maar negeert essentiële motie van Lidewij de Vos (FVD)

Vorige week vrijdag presenteerde landbouwminister Wiersma (BBB) haar startpakket voor stikstofmaatregelen ter waarde van 2,2 miljard. Het plan wordt gepresenteerd als een koerswijziging ten opzichte van het stikstofbeleid van Rutte, maar Lidewij de Vos (FVD) schat de situatie een stuk somberder in. Zij noemt het stikstofbeleid in een ander jasje.

In de brief van Wiersma geeft het kabinet aan de kritische depositiewaarden (KDW) te gaan vervangen door een zogeheten juridisch houdbaar alternatief: in dit geval emissiedoelen. Een forse uitstootreductie van 42 tot 50 procent zal als wettelijk raamwerk fungeren om het beleid vorm te geven. De werkelijke staat van de natuur wordt hiermee dus nog steeds niet de leidende maatstaf voor stikstofbeleid - ondanks dat de Kamer het kabinet opdroeg om dat wel serieus te overwegen.

Kabinet legt motie naast zich neer 

Op 27 maart jl. diende toenmalig FVD-Kamerlid Lidewij de Vos een motie in om de kritische depositiewaarden uit de wet te halen en te vervangen door beleid op basis van empirische natuurgegevens. De motie riep het kabinet specifiek op deze mogelijkheid mee te nemen tijdens de besprekingen van de ministeriële stikstofcommissie en de Kamer over de uitkomsten van deze besprekingen te informeren. Tijdens de wekelijkse stemmingen op de eerste aprildag werd het verzoek aangenomen: 95 van de 150 Kamerleden stemden vóór.

Het is daarom opmerkelijk dat in het startpakket van Wiersma - het resultaat van de besprekingen van diezelfde stikstofcommissie - met geen woord wordt gerept over de aangenomen motie van De Vos. Hoewel er in de brief van de minister aan de Kamer op tal van andere moties wordt ingegaan, wordt deze genegeerd. Terwijl de coalitiepartijen het vanuit de Kamer dus opnemen voor onze boeren, doen hun partijgenoten er in het kabinet weinig mee. 

FVD-partijleider Thierry Baudet heeft daarom een verzoek ingediend bij de Kamer om minister Wiersma op te roepen vóór vrijdag aanstaande alsnog te reageren op de motie én transparantie te geven over de gesprekken met de ministeriële stikstofcommissie. Als een meerderheid van de Kamerleden het verzoek van Baudet steunt, moet de minister vóór het einde van de week dus alsnog opheldering geven.

Niet minder, maar méér stikstofmaatregelen

Het kan geen verrassing zijn dat het kabinet met deze emissiedoelen nog steeds méér ‘stikstofreducerende’ maatregelen wil treffen. Zo gaan uitkooptrajecten voor boeren niet van tafel. Rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel wil het kabinet trajectcontroles invoeren zodat het verkeer minder stikstof zou uitstoten. De werkelijke impact van het verkeer op de natuur is - zelfs volgens de modellen - echter maar zeer klein. Ook hier wordt de werkelijke staat van de natuur niet meegenomen bij de vormgeving van het beleid. 

Forum voor Democratie zal zich blijven inzetten voor een radicaal ander natuurbeleid. Wat Thierry Baudet betreft moet het stikstofbeleid zo snel mogelijk, integraal, van tafel. We willen een empirische assessment van de natuurtoestand en op basis daarvan vergunningen verlenen rondom natuurgebieden. We dwingen onze boeren niet langer tot radicale maatregelen. En als er werkelijk een natuurdreiging is, lossen we dat op met maatwerk - waarbij we niet vergeten dat onze boeren als geen ander weten hoe ze zélf verantwoordelijk om moeten gaan met ons kostbare land.