menu

Dwangwet lijkt door steun VVD meerderheid te halen in Eerste Kamer

Dwangwet lijkt door steun VVD meerderheid te halen in Eerste Kamer

Volgende week stemt de Eerste Kamer over de dwangwet, die door de uitgesproken steun van de VVD onvermijdelijk lijkt. Wat houdt die dwangwet precies in? En waarom is de invoering ervan zo desastreus voor Nederland?

De dwangwet

De 'spreidingswet', ingediend door VVD-staatssecretaris Van der Burg, maakt het straks mogelijk voor de regering om gemeenten te verplichten tot het opvangen van asielzoekers.

De minister van Justitie en Veiligheid - een rol die momenteel wordt vervuld door Dilan Yeşilgöz (VVD) - schat jaarlijks in hoeveel opvangplekken elke gemeente zal moeten realiseren. Dit aantal wordt bepaald aan de hand van de "behoefte", oftewel; het aantal asielzoekers dat naar Nederland wil komen is leidend voor het aantal plekken dat gemeenten moeten realiseren (zoals vermeld in artikel 2 lid 1 van de dwangwet).

Belastingbetalers faciliteren straks de opvang van asielzoekers in hun eigen woonwijk. De kosten hiervan bedragen tussen de € 31.000 en € 65.000 per asielzoeker, per jaar.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Stop de spreidingswet! Teken de petitie

Valse beloften van de VVD

De VVD spreekt zich regelmatig uit over het willen inperken van de immigratie. Het asielvraagstuk is iets waar de partij intern mee worstelt. De VVD-stemmer - die wellicht tegen beter weten in, trouw blijft aan de partij - vindt dat het tijd is voor een andere koers. De partijtop, echter, is groot voorstander van de dwangwet.

Naar de eigen achterban verdedigt de VVD haar pro-immigratiebeleid vaak met gemaakte afspraken en coalitieakkoorden. Maar nu het kabinet demissionair is, en de VVD aan geen enkele coalitiepartner verantwoording hoeft af te leggen, besluit de partij het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg alsnog te steunen.

Met steun van de VVD heeft de wet een meerderheid in de Tweede Kamer gehaald, waardoor nu de Eerste Kamer aan zet is. Ook hier lijkt de VVD de doorslag te geven: de dwangwet gaat er zeer waarschijnlijk komen.

De gevolgen

Élke gemeente in Nederland krijgt straks te maken met de afgrijselijke toestanden die in Ter Apel, Budel en Maarheeze aan de orde van de dag zijn.

Diefstal, agressie, aanrandingen, steekpartijen en mishandelingen. Nederlanders die worden bespuugd en bedreigd, ondernemers die noodgedwongen hun zaken sluiten vanwege de enorme overlast en gebrek aan voldoende politiecapaciteit.

Het kartel, onder leiding van de VVD, verwoest hiermee in één klap een herkenbaar straatbeeld en een veilige leefomgeving voor de Nederlander. In rustige woonwijken wordt men opgezadeld met onrustzaaiers en criminelen. Op de lange termijn betekent het zelfs dat we een minderheid zullen worden in onze eigen dorpen en steden - iets dat in de drie grootste steden van ons land al de realiteit is.

FVD doet een dringende oproep aan de VVD en álle andere partijen om tot bezinning te komen en alsnog tégen deze vernietigende wet te stemmen. Steun ons in de strijd tegen deze wet, teken de petitie!

Bekijk hieronder de toespraak van FVD-senator Joris van den Oetelaar in de Eerste Kamer betreffende de dwangwet.