menu

Stikstofadvies Remkes gebaseerd op onjuiste aannames

Stikstofadvies Remkes gebaseerd op onjuiste aannames

Vandaag presenteert Johan Remkes (VVD) na veel vergaderen met uiteenlopende lobbyclubs zijn langverwachte stikstofadvies. Als “verzoener” was het zijn opdracht om bij boeren, milieuorganisaties en de overheid de handen op elkaar te krijgen voor een uitweg uit de “stikstofcrisis”. Het resultaat: al binnen een jaar moeten vele honderden boeren (gedwongen) stoppen met hun bedrijf en de deadline van 2030 blijft staan. Een ramp voor de agrarische sector.

In het rapport baseert Remkes zich op meerdere aannames die niet kloppen. Één daarvan is dat stikstof inherent slecht zou zijn voor de natuur. Het tegenovergestelde is waar: stikstof is een essentiële voedingsstof voor planten. Elke plant heeft in meer of mindere mate stikstof nodig om te kunnen groeien en bloeien. Loofbossen bijvoorbeeld, gedijen uitstekend onder een hoge stikstofdepositie. Meer stikstof is dus niet slecht voor de natuur, het zorgt hooguit voor een andersoortige natuur.

Al in 2019 rekende Thierry Baudet af met het idee dat stikstof slecht zou zijn voor de natuur. Het stikstofbeleid kan daarmee volledig van tafel!