menu

Van Meijeren reageert op ingrijpende stikstofplannen tijdens FVD Congres

Van Meijeren reageert op ingrijpende stikstofplannen tijdens FVD Congres

Op 25 november werden de stikstofplannen van het kabinet bekendgemaakt. Aanleiding was de publicatie van het advies van Remkes in oktober, dat op veel steun kon rekenen van GroenLinks, Partij voor de Dieren, maar verrassend genoeg ook bijval kreeg van ‘rechtse’ partijen, waaronder BBB. VVD-minister Van der Wal bevestigde bij de bekendmaking van de plannen het gelijk van FVD: gedwongen uitkoop - oftewel: onteigening - zal onderdeel zijn van het stikstofbeleid. 

Het hele beleid is gestoeld op één aanname, die in het debat op geen enkel moment ter discussie wordt gesteld. Namelijk dat stikstof slecht zou zijn voor de natuur. De stikstofuitstoot in Nederland zou derhalve fors moeten worden verlaagd. Forum voor Democratie is de enige partij die niet gelooft in dit milieu-doemdenken. Stikstof is immers een essentiële voedingsstof voor planten en zorgt ervoor dat heides en dorre grond zich ontwikkelen tot prachtige loofbossen - de oorspronkelijke natuur van Nederland.

Gideon van Meijeren vroeg tijdens het FVD Congres aandacht voor de vergaande plannen van het kabinet. Want als ze worden doorgevoerd, wordt onze agrarische sector gedecimeerd, raken talloze boeren hun generaties oude familiebedrijf kwijt, wordt een gigantisch deel van onze economie uitgeschakeld en komt onze voedselzekerheid in gevaar. En vervolgens - als je denkt dat het niet erger kan - wordt Nederland volgebouwd met appartementencomplexen om de eindeloze instroom van immigranten te huisvesten. Een héél slecht idee dus. 

Maar er is ook hoop, sprak Van Meijeren. "Gelukkig zien ook steeds meer boeren in dat ze die strijd moeten voeren samen met, en als onderdeel van de enige partij die al sinds het begin van dat hele stikstofschandaal zegt waar het op staat." Hij herinnert de zaal aan de waarschuwing van Baudet uit 2019, dat "de stikstofdoelstellingen onvermijdelijk zouden gaan leiden tot de gedwongen onteigening van boeren."

Jaren later begint het stikstofdebat te kantelen. Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk schreef een genadeloze column in de Telegraaf over de motieven van het kabinet. Maatschappijbreed zien we steeds meer weerstand tegen het stikstofbeleid. Als reactie op critici die Forum slechts een "marginaal clubje" noemen, onderstreept Van Meijeren dan nog maar eens de enorme maatschappelijke invloed van de partij: "Vandaag bewijst keihard het tegendeel. Forum voor Democratie is springlevend. We bruisen van de energie en we zijn onvermoeibaar!"

Gevolgd door een overweldigend applaus sloot Van Meijeren af: het stikstofbeleid deugt niet, en FVD zal zich keihard blijven inzetten om het volledig van tafel te krijgen. Want een gezonde agrarische sector, betekent een gezond Nederland.