menu

Sportclubs in zwaar weer: politieke keuzes betekenen einde verenigingsleven

Sportclubs in zwaar weer: politieke keuzes betekenen einde verenigingsleven

Sportverenigingen in Nederland staan op omvallen, zo concludeert het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB). Binnen vijf jaar zit de helft van de verenigingen in ernstige problemen, maar voor een deel is dat nu al het geval. Een kwart denkt zelfs dat de club binnen afzienbare tijd helemaal ophoudt te bestaan. Hoe kan het dat een land als Nederland, met een rijke verenigingscultuur, er niet in slaagt sportverenigingen een toekomst te bieden?

Na een rondgang langs honderden clubbestuurders komen verschillende problemen naar voren, maar voornamelijk een enorme toename van de bureaucratie. Clubs worden bijvoorbeeld opgezadeld met alsmaar strengere eisen voor subsidies en verduurzaming. Voor het organiseren van evenementen moeten verenigingen zelfs complexe stikstofplannen indienen, omdat anders geen vergunning aangevraagd kan worden. Dit alles komt nog bovenop de gigantische stijging van de energierekening, de steeds hogere belastingdruk en een verhoging van de huurprijzen. Binnenkort moet misschien ook nog wel voldaan worden aan diversiteitsquota, gezien het amateurvoetbal bijvoorbeeld niet divers genoeg zou zijn.

Vele uren per week moeten sportclubs, die voornamelijk gerund worden door vrijwilligers, zich bezig houden met duurzaamheid, klimaatverandering, stikstof, diversiteit en andere ideologische stokpaardjes. Deze dingen hebben werkelijk niets van doen met het organiseren van sportactiviteiten, waar sportverenigingen voor opgericht zijn. De druk die de overheid hierdoor uitoefent op burgers past in een breder plaatje van sociale en culturele veranderingen die worden afgedwongen, onder meer aangewakkerd door de Europese Unie. Alleen door fundamentele politieke veranderingen kunnen we deze tendens een halt toeroepen. Anders zal een aanzienlijk deel van de Nederlandse verenigingen helaas ophouden te bestaan.

Bronnen:

https://nos.nl/artikel/2469577-helft-van-de-sportverenigingen-zit-in-ernstige-problemen

https://www.trouw.nl/sport/sportverenigingen-dreigen-massaal-om-te-vallen~b73c7649/

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/19/amateurvoetbal-hoe-meer-diversiteit-hoe-meer-mensen-stoppen-a4154674

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5375057/europese-commissie-waarschuwt-kabinet-geen-vertraging

https://www.trouw.nl/sport/voor-vrijwilliger-raymond-gelissen-is-het-sportbestuur-een-extra-baan~bb141b18/