menu

Baudet verbaasd over EU-standpunt Wilders: "geen streng asielbeleid zonder NEXIT."

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) interrumpeerde Thierry Baudet PVV-voorman Geert Wilders over zijn EU-standpunt. Baudet wilde weten of Wilders de Europese Unie nog steeds wilde verlaten. En zo nee, of dit dan het resultaat was van de coalitieonderhandelingen of van een daadwerkelijke koerswijziging van de PVV zelf.

Wilders over NEXIT

In zijn beantwoording bevestigt Wilders – jarenlang een uitgesproken voorstander van een NEXIT en een vertrek uit de euro – inderdaad van koers te zijn veranderd. Geen sprake van 'water bij de wijn' omdat er nu eenmaal een regering gevormd moest worden: de PVV is zélf tot de conclusie gekomen dat Nederland beter af is als lidstaat van de EU, aldus de leider van de grootste regeringspartij. Hoewel Wilders voorheen steevast pleitte voor uittreding uit de Europese Unie en de euro, geeft hij nu dus aan deze doelen niet langer meer na te streven. Dit roept de vraag op: vanwaar deze draai?

Baudet confronteerde Wilders en benadrukte dat Nederland zijn soevereiniteit verliest binnen de EU. Niet alleen de beslissingsbevoegdheid over bijvoorbeeld het Nederlandse klimaat- of immigratiebeleid wordt als lidstaat aan de EU overgedragen, ook kost het Nederlanders - als grootste nettobetalers van de Europese Unie – miljarden geven we uit om er zelfs maar deel van uit te mogen maken.

Briefje van Faber

Minister voor Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) stuurde eerder deze week een brief naar de Europese Commissie met daarin de wens voor een opt-out, waarmee het Nederlandse kabinet een uitzonderingspositie op de Europese asielwetgeving hoopt te krijgen. De Europese Commissie liet vandaag echter in een reactie weten dat "de huidige regels bindend blijven.".

FVD over EU

"Wij zeggen die [vluchtelingen]verdragen gewoon op – en als ze lastig doen, dan gaan we eruit," zei Forum-voorman Baudet eerder dit jaar tijdens een radiodebat. "We dienen het Nederlandse belang – en als die internationale verdragen en organisaties dat belang niet (langer) dienen, dan zijn we weg, zo simpel is het."

Forum voor Democratie blijft daarom voorstander van een NEXIT en een vertrek uit de eurozone. Om de controle over ons nationale beleid terug te krijgen en de democratie in Nederland te herstellen. Terwijl Wilders lijkt te zwichten voor de status quo, blijft FVD onverminderd strijden voor een soeverein Nederland dat zijn eigen toekomst bepaalt.

Wil jij ook bijdragen aan een onafhankelijk Nederland? Sluit je dan aan bij Forum voor Democratie en strijd mee voor een land dat weer écht van ons is!

Sluit je aan bij FVD!