menu

Kaag doet vaag over digitale euro, noodzaak blijft onduidelijk

Kaag doet vaag over digitale euro, noodzaak blijft onduidelijk

Woensdag 23 november debatteerde de Tweede Kamer voor het eerst met de minister van Financiën, Sigrid Kaag, over de digitale euro - een Central Bank Digital Currency (CBDC) die zou moeten worden uitgegeven en beheerd door de Europese Centrale Bank (ECB). 

De publieke belangstelling voor het debat was enorm. Honderden burgers meldden zich bij de bezoekersingang van de Tweede Kamer om het debat te kunnen bijwonen. Maar omdat het debat werd gehouden in een kleine commissiezaal was er niet genoeg plek. Bovendien bleef het in de mainstream media erg stil rondom het onderwerp. De digitale euro krijgt, kortom, lang niet de aandacht die het verdient.

De gevolgen van de invoering van de digitale euro zijn gigantisch. Met de digitale munt krijgt de overheid inzicht in alles wat we kopen en verkopen, oftewel: in alles wat we doen en laten. Het is een stap verder richting een samenleving waarin controle de norm is en privacy verleden tijd. Om te weten waar zo’n samenleving in kan uitmonden, hoeven we slechts te kijken naar China. Een schrikbeeld.

Het meest opmerkelijk: minister Kaag slaagt er op geen enkele manier in de noodzaak van een digitale euro uit te leggen. De argumenten die ze gebruikt voor misschien wel de meest ingrijpende herziening van ons financiële systeem ooit, zijn flinterdun. Pepijn van Houwelingen sprak zich namens FVD uit tegen het plan.