menu

"Rutte loopt aan de leiband van de VS" - De Graaff over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne

"Rutte loopt aan de leiband van de VS" - De Graaff over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne

 

De escalatie van het conflict in Oekraïne was voor de Europese Commissie aanleiding om Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap aan te bieden. Rutte heeft daar, ondanks eerdere beloftes, mee ingestemd. Maar hoe moeten we de situatie nu duiden? En belangrijker nog: hoe moeten we verder? We interviewden FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff.

 

Is er in de Tweede Kamer nog een serieus debat mogelijk over het lidmaatschap van Oekraïne?

De meerderheid in de Tweede Kamer is vóór een kandidaat-lidmaatschap voor Oekraïne. Het gaat dus gewoon gebeuren. We zijn al bedrogen met het inlegvelletje na het Oekraïne-referendum. Toen is gezegd dat Oekraïne geen lid zou worden van de EU en dat het Associatieverdrag geen militaire steun zou betekenen. Beide dingen gebeuren nu toch. En dat allemaal vanwege de machtshonger van de EU. Verhofstadt heeft vorige week nog in het Europees Parlement gezegd dat Europa een ‘imperium’ moet worden. Dat is waar ze naartoe willen.

 

Dat Associatieverdrag zou ook betekenen dat Oekraïne werk zou gaan maken van corruptiebestrijding, de rechtsstaat et cetera. Is daar wat van terechtgekomen?

Sindsdien is een tweederangsacteur president geworden die inmiddels een vermogen van 800 miljoen heeft. Hoe kan dat? Door corruptie.

En wat de rechtsstaat betreft: onlangs is de grootste oppositiepartij van Oekraïne verboden, nadat er al heel veel politieke partijen waren verboden. Er is nu dus geen politieke oppositie meer mogelijk.

 

De oorlog in Oekraïne is nu de directe aanleiding voor het EU-lidmaatschap van Oekraïne. Hoe kijk je naar dat conflict?

Het was voor mij al maanden daarvoor duidelijk dat het zou gebeuren. De druk die door de Verenigde Staten werd uitgeoefend op Rusland nam elke week toe. De druppel was dat Zelensky twee dagen voor de inval zei dat hij kernwapens wilde. Er is echt op een oorlog aangestuurd.

Het gaat om het Amerikaanse belang, de Europese burgers worden er alleen maar slechter van. Denk aan de uitspraken van de Amerikaanse vertegenwoordiger in Oekraïne, Victoria Nuland. In een uitgelekt telefoongesprek over de situatie in Oekraïne was zij glashelder: “Fuck the EU”. Zo staan de Amerikanen erin. Wij zijn slechts een instrument voor hun machtspolitiek.

 

De EU lijkt het Oekraïne-conflict ook wel nodig te hebben om een gevoel van gemeenschappelijkheid te creëren.

De hypocrisie van de EU kent geen grenzen. Als je bedenkt dat de EU er alles aan doet om nationale identiteiten kapot te maken en als je hoort hoe hier in het Europees Parlement wordt gesproken over nationalisme en patriottisme; dat is gewoon het slechtste wat er is. Maar voor het Oekraïense nationalisme geldt dat niet, terwijl daar het nazisme nooit is weggeweest. De pro-westerse regering leunt juist sterk op nazistische groepen als het Azov-bataljon. En dat land zou in de EU moeten en dat land zou de Europese waarden hoog in het vaandel hebben?

 

De Duitse industrie heeft serieuze belangen bij de toevoer van olie en gas uit Rusland. Is er een kans dat Duitsland voor zijn eigen belangen kiest en een andere koers kiest ten aanzien van Rusland?

In het Europees Parlement en de Europese Commissie zie je dat ook wel gebeuren. De sancties tegen Rusland stellen, als het gaat om olie en gas, niet zoveel voor. Duitse bedrijven hebben toestemming om via allerlei omwegen gewoon olie en gas van Rusland te kopen. Ik denk dat er rekening gehouden is met een scenario waarin de koers van de roebel onderuit zou gaan, zodat Europa goedkoop aan olie en gas zou kunnen komen, terwijl Rusland toch economisch hard geraakt zou worden. Doordat Poetin nu betaling in roebels eist, moeten ze juist meer betalen voor Russische energie.

 

Oekraïne als kandidaat-lid van de EU; zou dat de oorlog in Oekraïne ook kunnen laten escaleren?

Het zou kunnen dat Rusland besluit om Oekraïne dan meer in zijn geheel in te nemen. De machtsverhoudingen zijn inmiddels wel duidelijk. Op dit moment kan Oekraïne zo ongeveer over alle resources van de NAVO beschikken, met uitzondering van manschappen, ‘boots on the ground’. En Rusland wint alsnog. Dus ze kunnen hier roepen wat ze willen, dat Oekraïne lid moet worden van de EU, maar het gaat gewoon niet gebeuren. Of het moet een stukje van Oekraïne zijn dat overblijft.

 

Hoe kan het dat de Europese regeringsleiders zo tegen het belang van de Europese bevolking in handelen? Volgens Mark Rutte is de oorlog in Oekraïne zelfs ‘onze oorlog’.

De EU is een vazal van de Verenigde Staten. Er zijn geen soevereine lidstaten en geen sterke Europese leiders. Ook premier Rutte loopt aan de leiband van de Verenigde Staten. Hij wil blijkbaar een oorlog met Rusland en hij wil het risico nemen van een kernbom. Het is volstrekt krankzinnig en het laat eens temeer zien hoe hij volledig is ingekapseld door de Amerikaanse belangen, ook als die belangen ten koste gaan van het Nederlandse volk. Daar zal het debat over moeten gaan: wil de Nederlandse burger nog harder geraakt worden in zijn portemonnee? Willen we straks in de kou zitten als het gas op is? Heb je dat ervoor over om Oekraïne in de EU te krijgen? Uiteindelijk betaalt de Nederlandse burger de prijs en dat moet duidelijk worden.