menu

Niet onze oorlog. Maak een einde aan het conflict in Oekraïne

Niet onze oorlog. Maak een einde aan het conflict in Oekraïne

Het spierballengedrag van Rutte richting Rusland heeft Nederlanders diep in de financiële problemen gebracht. Doordat Rutte blind een kant heeft gekozen in een complex internationaal conflict, kampen we onder meer met energietekorten en torenhoge inflatie. Voor honderdduizenden gezinnen betekent het nu al een onbetaalbare energierekening. En dit lijkt pas het begin.

Sancties werken averechts

De (financiële) oorlog van het Westen tegen Rusland is mislukt. De sancties werken niet. Sterker nog: ze hebben een averechts effect. Ze veroorzaken pijnlijke prijsstijgingen voor Nederlandse huishoudens, terwijl de inkomsten van Rusland uit olie en gas sinds de oorlog zijn verdubbeld. De roebel is nu sterker dan hij in zeven jaar is geweest.

De rest van de wereld is pragmatisch

De grootste landen ter wereld, India en China, die zoveel mogelijk olie en gas uit Rusland kopen, hebben geweigerd zich te scharen achter de sancties van de EU en de VS, evenals Saoedi-Arabië, een groot deel van Afrika en Zuid-Amerika. Argentinië, bijvoorbeeld, lijkt zich zeer binnenkort aan te sluiten bij de door Rusland geleide BRICS-alliantie.

We bewapenen criminelen

Westerse wapens komen ofwel niet aan omdat Rusland de spoorwegknooppunten heeft gebombardeerd en het luchtruim controleert, ofwel worden ze via de talrijke criminele netwerken van Oekraïne doorverkocht aan misdaadorganisaties in Europa en de rest van de wereld. Een verscheurd land domweg volpompen met wapens lost niets op. Het brengt bovendien op de lange termijn enorme veiligheidsrisico’s met zich mee. Toch is dit waar Rutte voor kiest.

Tijd voor realisme

Het is hoog tijd om realistisch naar de situatie te kijken. Maar de eisen van president Zelensky worden juist steeds bizarder en irrationeler: hij heeft de NAVO om 500 tanks gevraagd - meer dan het totale aantal tanks van het Britse en het Duitse leger tezamen. We moeten ons niet laten meesleuren in de wanhoop van Zelensky. Het is tijd om weer naar de onderhandelingstafel te gaan.

EU-lidmaatschap Oekraïne? Een absurd plan met grote gevolgen

Maar in plaats daarvan komt de EU komt met een absurd plan. Het wil Oekraïne versneld opnemen als lid van de EU. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor Nederland:

  1. De EU zal de verantwoordelijkheid overnemen voor het armste en meest corrupte land van Europa.
  2. Zelensky zegt dat hij 7 miljard dollar per maand nodig heeft. Dit gigantische bedrag is bijna 8 maal de 11 miljard dollar per jaar die Polen momenteel uit de EU-begroting ontvangt. De Nederlandse belastingbetaler zal daarvoor moeten opdraaien.
  3. Oekraïense immigranten zullen met miljoenen tegelijk Europa binnenstromen, waardoor de toch al broze sociale cohesie in Europa zal worden ondermijnd, de lonen verder zullen dalen en de spanningen zullen toenemen. EU-burgers hebben immers het recht om zich overal binnen de EU te vestigen, en doen dat vaak in landen met de beste sociale voorzieningen (zoals Nederland).
  4. De EU zal rechtstreeks verwikkeld raken in het conflict met Rusland, omdat het "Oekraïne" dat de EU voorstelt toe te laten wettelijk alle gebieden zal omvatten die Rusland bezet houdt. Als deze keuze eenmaal is gemaakt, zal er voor de EU geen uitweg meer zijn.

 

Niet “onze oorlog”

De oorlog in Oekraïne is zeker niet “onze oorlog”, zoals Rutte zegt om zijn ondoordachte beleidskeuzes te verdedigen. De landen die Europa in deze oorlog duwen, Groot-Brittannië en de VS, zijn verder weg en zullen minder lijden dan wij. We moeten dus kiezen voor onszelf. Voor Nederland.

 

Forum for Democracy International is een internationale petitie gestart om EU-lidmaatschap voor Oekraïne te stoppen. Teken ook!