menu

Column John Laughland

"De Amerikanen hebben het gedaan"

"De Amerikanen hebben het gedaan"

John Laughland geeft commentaar op de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen.

De Vlaamse psycholoog Mathias Desmet legt in zijn boek The Psychology of Totalitarianism uit hoe een collectieve psychose ervoor kan zorgen dat mensen hun vermogen om kritisch na te denken verliezen. Hij haalt een beroemd experiment aan waarbij men iemand kan laten zeggen dat een lijn in een diagram even lang is als een andere lijn, die duidelijk langer is, als zeven of acht acteurs voor hem hebben gedaan alsof ze tot die bizarre conclusie kwamen.

Desmet schrijft vooral over de dwangpsychose met betrekking tot corona. Maar dezelfde argumenten zijn van toepassing op de huidige collectieve psychose ten aanzien van Rusland. Al decennia worden we gevoed met horrorverhalen over Rusland. Deze zijn in intensiteit alleen maar toegenomen sinds de invasie van Oekraïne. We hebben nu een situatie bereikt waarin overheden en media dingen beweren die eenvoudigweg onmogelijk zijn.

Het meest recente voorbeeld is de schijnbare sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen. Rusland kreeg onmiddellijk de schuld. Maar die beschuldiging is ongeloofwaardig, om de volgende redenen. 

De Amerikanen zijn al jaren tegen Nord Stream 2.

Op bevel van de VS besloot Duitsland in februari de opening van de Nord Stream 2-gaspijpleiding te blokkeren. Joe Biden zei tegenover Olaf Scholz: “We zullen er een einde aan maken.” Op de vraag hoe de VS dat zou doen, antwoordde hij: “Ik beloof u, daartoe zijn we in staat.” Victoria Nuland maakte het in januari nog duidelijker.

Dit is een standpunt dat de Amerikanen al langer hebben. Onder de regering-Trump werden extraterritoriale sancties opgelegd aan Europese bedrijven die meewerkten aan de aanleg van de pijpleiding. Trump woonde in 2018 de Three Seas top in Warschau bij, een initiatief om de aanleg van infrastructuur aan te moedigen zodat Europa Amerikaans vloeibaar aardgas kan ontvangen in plaats van Russisch gas. Er is dus een zeer langdurig verzet van de VS tegen de voortzetting en toename van de gaslevering door Rusland aan Duitsland.

De Amerikanen hebben samen met de Polen en de Oekraïners jarenlang een luidruchtige campagne gevoerd tegen Nord Stream 2, waarbij de Polen de pijpleiding vergeleken met het Molotov-Ribbentrop-pact van september 1939. De voormalige Duitse kanselier, Gerhard Schröder, is verguisd en bijna uit zijn eigen partij gezet omdat hij zich voor Nord Stream 2 heeft ingezet. Ondanks al deze vijandigheid is Rusland doorgegaan met de aanleg van de pijpleiding, die vorig jaar werd voltooid - tot grote woede van alle bovengenoemde landen. Waarom zou Rusland de pijpleiding opblazen na er miljarden aan te hebben uitgegeven?

Rusland heeft geen motief om de pijpleidingen te vernietigen, integendeel: Rusland heeft er belang bij dat ze operationeel blijven, óók om politieke redenen.  

In de huidige situatie weigerde Duitsland om Nord Stream 2 te openen en vervolgens legden de Russen, ogenschijnlijk om technische redenen, Nord Stream 1 stil.  

Als je gelooft dat de technische redenen slechts een voorwendsel zijn, en dat de Russen in werkelijkheid Nord Stream 1 hebben stilgelegd om druk uit te oefenen op de EU, zoals algemeen wordt beweerd, dan is de enige mogelijke logische conclusie dat de druk in kwestie wordt uitgeoefend in een poging om Europeanen te dwingen Nord Stream 2 te openen, door hen te doen beseffen dat ze het nodig hebben.  

Aangezien Rusland gas blijft leveren via de Yamal- en Druzhba-pijpleidingen over land, en aangezien Rusland onlangs een complot heeft verijdeld om de Turk Stream-pijpleiding op te blazen, is het bijzonder ongeloofwaardig wanneer wordt beweerd dat Rusland wil stoppen met het leveren van gas aan Europa.  

Het tegenovergestelde is het geval: de voortdurende levering van gas, dat nu voor roebels wordt verkocht, heeft ertoe bijgedragen dat de roebel een van de best presterende valuta's ter wereld is geworden, waardoor de Russische Centrale Bank in staat is gesteld de rente te verlagen en economisch te herstellen van de eerste schok die de sancties in maart veroorzaakten. Rusland heeft er dus veel baat bij gas te blijven verkopen, ook in de huidige omstandigheden van economische oorlogsvoering. De vijanden van Rusland, daarentegen, hebben er alle belang bij om Rusland deze hefboomwerking te ontnemen.

Als je net als de voorzitter van de Europese Commissie beweert dat Rusland Europa probeert te chanteren door de gaslevering stop te zetten, dan is het toch volstrekt onlogisch dat Rusland de pijpleiding heeft gesaboteerd? De vernietiging van de pijpleiding ontneemt Rusland namelijk elke mogelijkheid om iemand te chanteren. Precies dat is de vermoedelijke reden waarom de pijpleiding werd gesaboteerd.

Zou Rusland het gedaan kunnen hebben?

De media die nog verder zijn afgedwaald van de realiteit, speculeren hardop over Russische special forces die een geheime onderwatermissie hebben uitgevoerd. Alles is mogelijk. Maar als dat de waarheid is, wat zegt dat dan over de verdedigingscapaciteiten van de NAVO? De explosies vonden plaats op slechts enkele kilometers of enkele tientallen kilometers van de Poolse, Deense en Duitse kust - allemaal NAVO-leden. Als de NAVO niet in staat is een essentieel onderdeel van de Europese infrastructuur te beschermen, wat is dan het nut ervan?

Intussen hebben de Amerikanen in juni 2022 oefeningen gehouden op Bornholm, het Deense eiland waar de pijpleiding ontplofte. Daarbij werden onderwaterexplosieven en drones getest. Dus terwijl het heel moeilijk voor te stellen is hoe Russische militairen een operatie onder de neus van de NAVO hebben kunnen uitvoeren, is het juist zeer eenvoudig voor te stellen hoe de Amerikanen dat hebben kunnen doen. Zij waren immers drie maanden geleden op dezelfde plek om exact dit soort operaties te oefenen. Misschien is dat wel waar de ‘oefening’ in werkelijkheid om ging.

Maar als je echt gelooft dat de Russen een geheime hit squad hebben gestuurd om een pijpleiding onder de Oostzee op te blazen, dan is het ondenkbaar dat zij hun eigen pijpleiding hebben opgeblazen en niet de Baltic Pipe, die (toevallig?) officieel werd geopend op de dag nadat Nord Stream 2 werd aangevallen. De Baltic Pipe is een Noors-Deens-Pools project dat gas van Noorwegen naar Denemarken en Polen moet brengen en de Europese afhankelijkheid van Rusland moet verminderen. Als je denkt dat Rusland probeert de gasvoorziening van Europa te saboteren, moet je toch concluderen dat het veel logischer zou zijn als het land in plaats van de Nord Stream, de Baltic Pipe zou opblazen. Immers, als de Russen Europa Russisch gas willen ontzeggen, dan hoeven ze slechts de gaskraan dicht te draaien en is een complexe militaire operatie om Nord Stream 2 op te blazen volkomen overbodig.

Fuck de EU

De Amerikaanse staatssecretaris Victoria Nuland, die, zoals we hierboven zagen, in januari zei dat ze de Duitsers had verteld dat Nord Stream 2 niet door zou gaan, had in 2014 een beroemd telefoongesprek met de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt, waarin de twee de samenstelling van de nieuwe Oekraïense regering bepaalden. Op een gegeven moment verwoordde Nuland in vulgaire maar bondige bewoordingen het Amerikaanse beleid ten aanzien van Oekraïne: "Fuck the EU."

Dat is precies wat de Amerikanen zojuist hebben gedaan. Tenminste, dat is wat de voormalige Poolse minister van Buitenlandse Zaken en voormalig minister van Defensie, Radek Sikorski, denkt. Als een van de meest venijnige Russofoben in een al zeer anti-Russisch land, staat Sikorski zeer dicht bij de veiligheidsdiensten. Op de dag van de aanval tweette hij heel eenvoudig, met een foto van het gas dat naar de oppervlakte van de zee borrelt: "Bedankt, VS."