menu

Premier Schoof zet herstelbetalingen aan Suriname voort

Premier Schoof zet herstelbetalingen aan Suriname voort

Premier Dick Schoof heeft tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Naties in New York een ontmoeting gehad met de Surinaamse president Chan Santokhi. Tijdens dit gesprek, dat plaatsvond in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, bevestigde Schoof dat de afspraken over de Nederlandse excuses voor het slavernijverleden onverminderd worden uitgevoerd. Dit houdt in dat de eerder toegezegde financiële steun voor projecten rond bewustwording en herstel, zoals aangekondigd in december 2022 door Mark Rutte en Sigrid Kaag, blijft bestaan.

Hoewel destijds kritiek was op het bedrag van 200 miljoen euro, omdat er weinig duidelijkheid was over hoe dit geld precies zou worden besteed, vond men het noodzakelijk om een substantiële financiële toezegging te doen als onderdeel van de excuses. Sigrid Kaag benadrukte toen dat zonder deze financiële steun de excuses kracht zouden missen. Ondanks de onduidelijkheid over de besteding, werd het bedrag goedgekeurd met als doel om het slavernijverleden te erkennen en bewustwording te bevorderen.

Na het vertrek van Rutte en Kaag bestond enige hoop dat het beleid zou worden herzien, maar premier Schoof blijft bij de oorspronkelijke afspraken. Hij ziet het nakomen van deze toezeggingen als een kwestie van betrouwbaarheid en internationale verantwoordelijkheid.

Wat Forum voor Democratie betreft, zijn ‘excuses’ voor ons verleden volstrekt overbodig. Alle Nederlanders plukken de vruchten van onze historische prestaties - en daar mogen we trots op zijn. Bovendien zijn er urgenter zaken waar we ons geld aan kunnen besteden. Het financiëren van linkse zelfhaat-clubs hoort daar geenszins bij.