Kuipers wil spoedeisende hulp afbreken, Van Houwelingen komt in verzet

Kuipers wil spoedeisende hulp afbreken, Van Houwelingen komt in verzet

Het kabinet zet de afbraak van de zorg onverminderd door. Na het uitkleden van de intensive care en reguliere zorg is nu de acute zorg aan de beurt. Minister Kuipers is voornemens het aantal afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) in de aankomende jaren te verminderen en dat terwijl de zorgvraag de komende jaren enkel toe zal nemen door vergrijzing en immigratie.  

Inwoners van krimpgebieden zullen hierdoor verder verwijderd zijn van een ziekenhuis of SEH. Het kan zelfs voorkomen dat acute zorg per ambulance niet langer binnen 45 minuten te verkrijgen is. De Spoedeisende Hulp van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis dreigt bijvoorbeeld te sneuvelen. Als de sluiting doorgaat, moeten inwoners in Zeeland voor spoedeisende zorg naar Rotterdam.

Daarnaast is er een merkwaardige tendens gaande: het aantal ambulanceritten is vorig jaar en begin dit jaar “absurd sterk” toegenomen. Net als bij de oversterfte heeft minister Kuipers hier geen verklaring voor. FVD wil de waarheid boven tafel hebben. En belangrijker nog: dat mensen overal in Nederland snelle toegang tot acute zorg hebben.