menu

Koopwoning kost nu tien keer modaal, hoe kan dat?

Koopwoning kost nu tien keer modaal, hoe kan dat?

De woningnood bereikt steeds een nieuw toppunt. Momenteel is er een tekort van 400.000 woningen. De woningen die er zijn, zijn peperduur en voor veel mensen niet te betalen. Dit jaar kost een koopwoning meer dan tien keer een modaal salaris. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

De olifant in de kamer is natuurlijk het tekort aan woningen. De prijs van koopwoningen wordt sterk opgedreven doordat de vraag stukken hoger is dan het aanbod. Elk jaar neemt het aantal inwoners van Nederland fors toe, afgelopen jaar bijna 225.000. De groei werd afgelopen jaar puur en alleen veroorzaakt door immigratie; het aantal autochtone Nederlanders nam zelfs af.

Weinig nieuwbouw

Bijbouwen lijkt dan de oplossing voor het woningtekort, en daarmee een stop op de stijgende huizenprijzen. Dit lukt maar zeer matig. In 2022 werden er slechts 74.000 woningen gebouwd, waardoor het tekort aan woningen nog lang niet afneemt. Oorzaak van de vertraagde bouw is het stikstofbeleid van het kabinet, waardoor bouwvergunningen minder snel worden gegeven. Met stikstofmetingen naar Duits model zou er echter geen enkel probleem zijn, en zou de woningbouw dus moeiteloos kunnen worden voortgezet. Alleen in Nederland zijn de normen voor stikstofuitstoot zó strikt.

Warmtepomp erbij?

Ook de bouwkosten zijn sinds enkele jaren enorm gestegen. Door de klimaatplannen van het kabinet worden nieuw opgeleverde huizen meestal niet met gas verwarmd, maar met een warmtepomp. Er moet in overeenstemming met de plannen ook veel meer isolatie worden aangelegd. De kosten zijn voor de koper.

Alternatieven voor de woningmarkt?

Een woning hoeft helemaal niet duur te zijn. Integendeel: nog geen 30 jaar geleden kostte de gemiddelde woning nog geen € 100.000,-. Natuurlijk speelt inflatie een rol, maar dat mag geen excuus zijn. Alle voorgenoemde zaken die de huizenprijzen opdrijven, zijn politieke keuzes. Ze zijn niet verplicht. En sterker nog: het zou veel beter zijn om ze niet uit te voeren. Forum voor Democratie wil:

  1. Stoppen met de massa-immigratie zodat onze woningen weer naar onze eigen mensen kunnen gaan.
  2. Invoering van stikstofmetingen naar Duits model, zodat zowel de agrarische als de bouwsector weer kunnen bloeien.
  3. Stoppen met de zinloze en peperdure klimaatplannen die onze welvaart opofferen voor een verwaarloosbaar, zelfs onmeetbaar effect op mondiale schaal.