menu

Kabinet houdt Spreidingswet nog minstens jaar in stand ondanks vele lokale demonstraties tegen azc’s

Kabinet houdt Spreidingswet nog minstens jaar in stand ondanks vele lokale demonstraties tegen azc’s

Vorige week maakte premier Schoof bekend te hebben ingestemd met de contourennota van de Spreidingswet. Deze regelt de koppeling van statushouders aan gemeenten en de verdere facilitering van opvangplekken. Dit zou nodig zijn omdat PVV-minister Faber op zijn vroegst pas volgend jaar de Spreidingswet kan afschaffen. Voor die tijd zullen gemeenten dus hun taak omtrent huisvesting voor asielzoekers moeten vervullen - iets wat volledig indruist tegen de wensen van veel Nederlanders.

In verschillende gemeenten, waaronder Roosendaal, Maashorst, Sint-Michielsgestel, Best, Bedum en Bussum, hebben demonstraties plaatsgevonden bij zogenoemde gemeentelijke inspraakavonden. Tijdens deze bijeenkomsten vraagt het bestuur inwoners om feedback op de plannen voor azc’s. Hoewel maar een klein deel van de burgers bij deze besprekingen aan het woord komt, trekken elke keer vele honderden bezorgde omwonenden  naar de vergaderzaal om hun onvrede te uiten over de implementatie van de Spreidingswet; via social media roept FVD-partijleider Thierry Baudet hen op om de avonden bij te wonen, om zo op democratische wijze de asielopvang te blokkeren.

Verzet tegen azc’s: lokaal of landelijk?

De protesten hebben effect In de gemeente Roosendaal heeft FVD-gemeenteraadslid Corrie van Leerzem een motie in stemming gebracht om de azc-plannen volledig te schrappen. Ook de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel heeft besloten de plannen voorlopig niet door te zetten. Raadsleden in Maashorst worstelen met de tegenspraak. Zo vindt een VVD’er de oproepen van Baudet “schandalig” en "polariserend". Volgens een ander raadslid zou de plaatsing van een asielzoekerscentrum in de gemeente een ‘lokale aangelegenheid’ zijn en zou Baudet zich er daarom niet mee hoeven bemoeien. Maar klopt dat wel?

Dezelfde raadsleden voelen zich ‘in de steek gelaten’ door het kabinet als het gaat om de demonstraties rondom de asielopvang: het kabinet is er zélf niet in geslaagd om de Spreidingswet af te schaffen, waardoor de gemeenten nu een opdracht krijgen van het rijk. Het onvermogen van de regering om het ‘strengste asielbeleid ooit’ te bewerkstelligen is juist een onderwerp van landelijke discussie. Thierry Baudet wuift de kritiek van de raadsleden dan ook weg. Hij is juist enorm trots dat - mede door zijn oproepen - de Nederlandse bevolking haar demonstratie- en inspraakrecht gebruikt om voor zichzelf op te komen. 

Azc in uw buurt? Kom ook in actie! 

In de afgelopen weken is opnieuw duidelijk geworden hoe groot en fundamenteel de verschillen zijn tussen FVD en PVV. Waar de PVV misschien meer zetels heeft, weet FVD een groot deel van de samenleving aan zich te binden via een sociaal netwerk. In plaats van louter  parlementair te opereren,, zet Forum voor Democratie zich maatschappelijk in, om zo verandering te bewerkstelligen. Waar PVV praat over een beter Nederland - zonder daar daadwerkelijk op te leveren - voegt FVD daad bij woord.

Samen kunnen we de uitvoering van de Spreidingswet stoppen. Werkt uw gemeente aan plannen voor een asielzoekerscentrum en wilt u deze plannen van de baan? Laat het FVD weten. We organiseren samen met u verschillende bewustwordingscampagnes zodat mensen uit uw buurt worden gewezen op hun inspraak- en demonstratierecht. Op een vreedzame manier - blijf altijd respectvol naar raadsleden en agenten - kunnen we gemeenteraden ervan overtuigen om níét akkoord te gaan met de Spreidingswet. Het is al meermaals gelukt, waarmee bewezen is dat het kán. Ook uw wijk kunnen we beschermen tegen de instroom van honderden - soms duizenden - asielzoekers.

Steun onze beweging en stop de asielplannen van dit kabinet via fvd.nl/wordlid!