menu

"Jongeren hebben wortels en vleugels nodig!" Van Houwelingen tijdens jongerendebat

Het gaat helaas niet goed met de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren. Volgens onderzoek van het RIVM kampt één op de zes met suïcidale gevoelens, een verdubbeling in vergelijking met de eerste meting anderhalf jaar geleden. Hoewel de geestelijke gezondheidszorg in Nederland in veel opzichten te wensen overlaat, liggen er fundamentelere oorzaken aan dit enorme probleem ten grondslag.

Goethe

De beroemde Duitse dichter en schrijver Goethe zei ooit: “Twee dingen moeten kinderen van hun ouders meekrijgen: wortels en vleugels.” Deze wortels en vleugels zijn vandaag de dag steeds minder vanzelfsprekend. Wortels verdwijnen in een maatschappij waarin religie, familieverbanden en traditionele rolpatronen vervagen. Vleugels raken bekneld in een samenleving die in iedere drang tot uitbreiding, expansie en verbetering een risico of crisis ziet – een samenleving die lijdt aan controledwang en rantsoendenken.

Twee dingen moeten kinderen van hun ouders meekrijgen: wortels en vleugels.
-Johann Wolfgang von Goethe

Zelfvertrouwen en levensvreugde

In het debat over de GGZ en het suïcidebeleid, dat afgelopen woensdag plaatsvond, stelde FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen deze oorzaken aan de kaak. In plaats van jongeren op te voeden met schuldcomplexen en doemscenario’s, moeten we ze de kans geven te dromen en ontdekken; zodat ze opgroeien tot een nieuwe generatie trotse Nederlanders die vol zelfvertrouwen en levensvreugde naar de toekomst kijkt.