menu

Hydroxychloroquine: FVD stelt Kamervragen

Hydroxychloroquine: FVD stelt Kamervragen

Vandaag stelden Baudet en Van Haga Kamervragen vragen aan CDA-Minister De Jonge van Volksgezondheid over het middel Hydroxychloroquine in relatie tot COVID-19. De Jonge noemde het gebruik ‘kwakzalverij’ - maar volgens medisch platform SERMO wordt het inmiddels door artsen voorgeschreven in meer dan 15 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk.

Uiteraard laat FVD het gebruik van het middel over aan artsen; wij kunnen de medische aspecten daarvan niet beoordelen. Wel vinden we dat alles nu onderzocht moet worden om het Coronavirus te bestrijden. Zeker als alle landen om ons heen dat ook doen. Dit kabinet blundert door deze Coronacrisis heen en loopt continu achter de feiten aan. Het mag niet zo zijn dat Nederland wéér als laatste op de markt komt - net als met de mondkapjes - en we het straks (mocht het blijken te werken) wéér niet kunnen krijgen. We moeten koplopers zijn.

Tijdens het debat verklaarde de minister echter dat er allang onderzoek naar het middel is gedaan en dat wij ons daar verder niet mee mogen bemoeien. Na doorvragen leek De Jonge ietwat terug te krabbelen: hij zou aan de Kamer toesturen “wat daarover beschikbaar is”. Bijna een week later hebben we nog niets ontvangen. Wij willen weten hoe het zit.

Vanavond is huisarts Rob Elens te gast in het FVD Journaal. Elens paste naar eigen zeggen Hydroxychloroquine succesvol toe en genas tien van zijn patiënten van Corona. Kijk ook! Vanaf 17:00 live op ons Youtube kanaal.

 

Vraag 1
Welke Nederlandse onderzoeken zijn er gedaan inzake de werking van Hydroxychloroquine in relatie tot COVID-19?

Vraag 2
Welke Nederlandse onderzoeken inzake de werking van Hydroxychloroquine in relatie tot COVID-19 heeft de minister laten meewegen bij zijn besluit om Hydroxychloroquine in relatie tot COVID-19 niet toe te staan voor behandeling in de eerste lijn?

Vraag 3
Welke informatie is uitgewisseld met andere landen inzake de werking van Hydroxychloroquine in relatie tot COVID-19?

Vraag 4
Heeft de minister, zoals tijdens de appreciatie van motie 25295-373 van de leden Baudet en Van Haga gezegd, voorraden Hydroxychloroquine ingeslagen? Zo ja, hoeveel en hoeveel meer dan er al aanwezig was?

Vraag 5
Hoe waardeert de minister het feit dat zowel in het VK als in de VS de overheden op grote schaal Hydroxychloroquine hebben ingeslagen?

Vraag 6
Kan de minister duiden waarom hij de motie 25295-373 afdeed als een “kwakzalvermotie”?

Vraag 7
Hoe beoordeelt de minister het laatste rapport van medisch platform SERMO dat uitwijst dat in meer dan 15 landen - waaronder Frankrijk, Duitsland, België, de Verenigde Staten, India, et cetera - Hydroxychloroquine inmiddels wordt voorgeschreven door artsen om COVID-19 patiënten te behandelen?