menu

Huizenprijzen stijgen met dubbele cijfers, FVD stelt Kamervragen

Huizenprijzen stijgen met dubbele cijfers, FVD stelt Kamervragen

De Rabobank voorspelt een nog snellere stijging van de huizenprijzen dan eerder verwacht. [1] Voor dit jaar rekent de bank op een toename van 9,1 procent, voor volgend jaar zelfs op 10,7 procent. De toename is vooral te wijten aan woningschaarste, zo blijkt uit het onderzoek. Ook stijgende inkomens spelen een rol, maar die worden de komende jaren alweer snel ingehaald door de woningprijs.

De huizenmarkt is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Waar Jan Modaal in 1995 nog met vier à vijf keer zijn salaris een huis kon kopen, was hij daar in 2022 al acht à negen keer zijn inkomen aan kwijt. [2] Eind vorig jaar bleek dan ook dat de positie van starters “in veertig jaar nog nooit zo slecht” is geweest. [3] De verklaring daarvoor ligt natuurlijk in de oorzaak van de woningschaarste: de bevolkingsgroei als gevolg van de aanhoudende massa-immigratie. Daarnaast spelen ook de kosten van verduurzaming en de gevolgen van het stikstofbeleid voor de woningbouw een rol.

Forum voor Democratie vindt de huidige situatie onhoudbaar en wil van het kabinet weten hoe het deze problemen nu eindelijk gaat oplossen. Daarom stelt fractievoorzitter Thierry Baudet schriftelijke vragen aan BBB-minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

U kunt de vragen van het lid Baudet hieronder lezen.

  1. Bent u bekend met het bericht van Rabobank “Kwartaalbericht Woningmarkt: prijsstijging koopwoningen zwelt aan” van 10 september jl.? [4]
  2. Hoe beoordeelt u de voorspelling van Rabobank dat de prijzen sneller stijgen dan verwacht, met dit jaar naar verwachting “een stijging van de huizenprijzen van 9,1% en volgend jaar zelfs van 10,7%”?
  3. Hoe beoordeelt u de analyse van Rabobank dat deze onverwachte stijging wordt veroorzaakt “door stijgende inkomens en woningschaarste”? Deelt u deze analyse? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u aangeven welk aandeel beide oorzaken volgens u hebben in de verwachte prijsstijging?
  4. Wat is naar uw mening de oorzaak van de huidige woningschaarste? Kunt u uw antwoord toelichten?
  5. Bent u op de hoogte van het feit dat de bevolkingsgroei sinds 2015 voor het grootste deel en sinds 2020 uitsluitend het gevolg is van de massale immigratie? [5] Bent u het met de indiener eens dat dit onvermijdelijk een zeer grote bijdrage levert aan de huidige woningschaarste? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u het met de indiener eens dat de prijsstijging van koopwoningen alleen kan worden opgelost door de massale immigratie te beëindigen? Zo ja, hoe gaat u dit regelen? Zo nee, hoe kan dit probleem in uw ogen dan wel worden opgelost?
  6. Wat zijn uw prognoses voor verdere bevolkingstoename door massale immigratie? Kunt u uw antwoord toelichten?
  7. Kunt u een inschatting geven van hoeveel de gemiddelde huiseigenaar in Nederland kwijt is aan het verduurzamen van zijn of haar woning? Bent u het met de indiener eens dat ‘de noodzakelijke investeringen in verduurzaming’ – waarover in het hoofdlijnenakkoord wordt gesproken – onvermijdelijk de prijs van een koopwoning opstuwen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u het met de indiener eens dat de prijsstijging van koopwoningen alleen kan worden opgelost als deze investeringen niet langer meer als ‘noodzakelijk’ worden gezien? Zo ja, hoe gaat u dit regelen? Zo nee, hoe kan dit probleem dan wel worden opgelost?
  8. Wat zijn uw prognoses voor de kosten van verduurzaming van koopwoningen in de komende jaren? Kunt u uw antwoord toelichten?
  9. Wat zijn uw prognoses voor de woningbouw in de komende jaren? Welk effect heeft het huidige stikstofbeleid op de woningbouw? Kunt u uw antwoord toelichten – waar mogelijk met concrete cijfers?
  10. Welke effect heeft de optelsom van de verwachte bevolkingstoename, de verwachte kosten van verduurzaming en de verwachte woningbouw op de schaarste op de woningmarkt? Is dit een positief of negatief effect? Kunt u uw antwoord toelichten?
  11. Hoe beoordeelt u de conclusies uit onderzoek van eind 2023 dat de positie van starters op de woningmarkt “in veertig jaar nog nooit zo slecht” is geweest? [6] Hoe gaat u dit probleem oplossen?
  12. Kunt u deze vragen afzonderlijk van elkaar en binnen de daarvoor gestelde termijn beantwoorden?