menu

FVD start petitie voor bescherming kritische wetenschappers

FVD start petitie voor bescherming kritische wetenschappers

Afgelopen week werd in een ontluisterend artikel in Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam, duidelijk dat kritische wetenschappers actief worden tegengewerkt door het universiteitsbestuur. UvA-docent en onderzoeker Laurens Buijs trad als klokkenluider naar buiten over de woke-cultuur: deze vernietigt de academische vrijheid op de universiteit.

De UvA had het verhaal van Buijs uiterst serieus moeten nemen, maar gooide hem in plaats daarvan publiekelijk voor de bus. Ze namen expliciet afstand van hem als docent omdat hij kritiek had op het concept van 'non-binair'. Zijn rol als klokkenluider – en in het verlengde daarvan als kritisch wetenschapper – komt hiermee ernstig in het geding. Volgens Buijs bedreigt het diversiteitsbeleid niet alleen de academische vrijheid op de UvA, maar op alle Nederlandse universiteiten.

De rol van de kritische wetenschapper, de luis in de pels, moet altijd worden beschermd. FVD-Kamerlid Ralf Dekker deed eerder al een voorstel voor een Tegenspraak Fonds om deze groep wetenschappers te beschermen. Onze uitwerking kunt u hier vinden. Wij roepen minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op dit fonds zo snel mogelijk op te richten en de academische vrijheid te beschermen en herstellen.

Teken de petitie!