Afgelopen week werd in een ontluisterend artikel in Folia, het blad van de Universiteit van Amsterdam, duidelijk dat kritische wetenschappers actief worden tegengewerkt door het universiteitsbestuur. UvA-docent en onderzoeker Laurens Buijs trad als klokkenluider naar buiten over de woke-cultuur: deze vernietigt de academische vrijheid op de universiteit.
De UvA had het verhaal van Buijs uiterst serieus moeten nemen, maar gooide hem in plaats daarvan publiekelijk voor de bus. Zijn rol als klokkenluider – en in het verlengde daarvan als kritisch wetenschapper – komt hiermee ernstig in het geding.
Volgens Buijs bedreigt het diversiteitsbeleid niet alleen de academische vrijheid op de UvA, maar op alle Nederlandse universiteiten. Zijn verhaal past dan ook in een trend.
Zo ontsloeg de Erasmus Universiteit Rotterdam dr. Rogier Louwen na 22 jaar trouwe dienst, toen hij wetenschappelijke kritiek uitte op de PCR-test. De Universiteit Leiden zette professor Paul Cliteur onder druk met verwijten over racisme en antisemitisme. Floris van den Berg, docent aan de Universiteit Utrecht, werd door zijn studenten gedwongen om zijn “kwetsende” colleges aan te passen.
Het zijn slechts enkele voorbeelden: binnen Nederlandse kennisinstituten is er steeds minder ruimte voor een open debat. Het is ronduit slecht voor de kwaliteit van onderwijs en wetenschap – en schaadt bovendien de academische vrijheid op fundamenteel niveau.
De rol van de kritische wetenschapper, de luis in de pels, moet altijd worden beschermd. FVD-Kamerlid Ralf Dekker deed eerder al een voorstel voor een Tegenspraak Fonds om deze groep wetenschappers te beschermen. Onze uitwerking kunt u hier vinden.
Wij roepen minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op dit fonds zo snel mogelijk op te richten en de academische vrijheid te beschermen en herstellen.
Teken de petitie!
2.911
Ondertekenaars
Bescherm de academische vrijheid!
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden.
Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen?
Verstuur de e-mail opnieuw