menu

Europa vervalt in totalitarisme: II

Europa vervalt in totalitarisme: II

Naar aanleiding van mijn onaangename ervaring op de luchthaven Gatwick in oktober vorig jaar, schreef ik een artikel over het verval van Europa in totalitarisme.

Nu is er nieuw bewijs opgedoken dat mij sterkt in mijn eerdere overtuiging.

De Daily Mail berichtte op 28 januari 2023 namelijk over een anonieme bekentenis van een klokkenluider waaruit blijkt dat Brigade 77 van het Britse leger buiten zijn bevoegdheid is getreden door onder meer kwaadaardige buitenlandse desinformatie te weren en politieke tegenstanders in Groot-Brittannië te bespieden, in dit geval over coronabeleid.

Dit is precies wat mij is overkomen: wetgeving die bedoeld was om te voorkomen dat buitenlanders met vijandige bedoelingen het land binnenkwamen, werd in mijn geval tegen mij, een Britse staatsburger die kennelijk wordt gezien als een politieke tegenstander van een regeringsbeleid, ingezet.

In de gevallen die door de Daily Mail naar voren werden gebracht, werden Covid-critici als Peter Hitchens en Toby Young onderworpen aan toezicht door deze geheimzinnige psyops-eenheid binnen het Britse leger. De bevindingen werden vervolgens gecommuniceerd naar de zogenaamde Rapid Response Unit van de regering, wiens functie het is om ongewenste nieuwsverhalen te onderdrukken en het verhaal van de overheid te promoten.

Critici als Hitchens en Young werden dus behandeld alsof ze politieke ondermijners waren, terwijl ze zich in feite op een volkomen legitieme manier gedroegen in een kwestie van enorm openbaar belang.

Dit is de definitie van totalitarisme. De klokkenluider bevestigt dat het leger willens en wetens de binnenlandse bevolking in de gaten hield en dat ze een belachelijke (en in feite niet-bestaande) juridische maas in de wet gebruikten om de fictie in stand te houden dat dit niet zo was.

Wat de Daily Mail niet vermeldt, wellicht is hen dat niet bekend, is dat de banden tussen Brigade 77 en 10 Downing Street veel dieper gaan dan een malafide operatie tijdens Covid.

Brigade 77 ontstond in 2015 uit een samenvoeging van twee legereenheden, waarvan er één de naam "15 Psychological Operations Group" droeg en dus expliciet gewijd was aan psychologische oorlogsvoering. Brigade 77 werd vervolgens formeel in het openbaar gepresenteerd in januari 2018 door generaal Sir Nick Carter tijdens zijn toespraak voor het Royal United Services Institute.

Carter lichtte toe dat de eenheid het doel had om Russische desinformatie tegen te gaan. Hij sprak veel over "hybride oorlogsvoering", een fenomeen waarover je steeds vaker wat hoort bij de NAVO.

Maar in deze context zei hij iets zeer zorgwekkends: "Er is (sic) niet langer een duidelijk verschil tussen een staat van 'vrede' en een staat van 'oorlog'".

Dit is zeer zorgwekkend, want als het onderscheid tussen oorlog en vrede wordt afgeschaft of vervaagd, dan geldt dat ook voor het onderscheid tussen civiele en militaire macht. Het is precies dit conceptueel vandalisme dat een geheime militaire psyops-eenheid in staat stelt om in vredestijd psychologische oorlogsvoering tegen zijn eigen burgers te voeren.

Twee dagen voordat Carter zijn toespraak begin 2018 gaf, kondigde de Britse regering aan dat 10 Downing Street een "Rapid Response Unit" zou oprichten om nepnieuws tegen te gaan. Het doel van deze eenheid, volgens zijn directeur, Alexander Aiken, was om nieuws uit "alternatieve bronnen" moeilijk vindbaar te maken voor zoekmachines, zodat "op feiten gebaseerde" "informatie" van overheidsbronnen prioriteit kreeg en alternatieve informatie moeilijker te vinden was.

Het is de moeite waard om de tekst van Aiken volledig te lezen om te zien hoe ondubbelzinnig hij zijn missie om te voorkomen dat het publiek toegang krijgt tot niet-gouvernementele bronnen beschrijft.

Wat Aiken verzwijgt en wat de Daily Mail niet lijkt te beseffen, is dat Aiken zelf in 2019 werd benoemd tot ere-kolonel in diezelfde Brigade 77. Met andere woorden, het hoofd van de communicatiedienst van de regering is een militaire officier van de geheime dienst.

Het Britse leger bespioneert en controleert dus de Britse bevolking ter ondersteuning van het Britse regeringsbeleid.

Dit verklaart waarom generaal Carter in april 2020 op het moment dat hij de pers toesprak in Downing Street over de rol van het leger in de strijd tegen corona, hij uitlegde dat een van de rollen van het leger die van Brigade 77 was bij het tegengaan van desinformatie. Carter zei: "We zijn betrokken geweest bij de Rapid Response Unit van het kabinet, waarbij Brigade 77 insprong om desinformatie geruchten te verdrijven, maar ook om desinformatie tegen te gaan."

We weten nu dat dit werk ook het bespioneren van journalisten omvatte. Dezelfde geheime eenheden hielden voorts de sociale media-accounts van gewone burgers in de gaten. Burgers die sec het overheidsbeleid trachten te begrijpen en waarschijnlijk te bekritiseren.

De klokkenluider schrijft:

Het is vrij duidelijk dat onze activiteiten (d.w.z. die van Brigade 77) hebben geleid tot het monitoren van de Britse bevolking... het monitoren van de social media posts van

gewone, bange mensen. Hun berichten bevatten geen informatie die onwaar of gecoördineerd was - het was gewoon angst.

Ik kreeg de indruk dat de regering meer geïnteresseerd was in het beschermen van het succes van haar beleid dan in het blootleggen van mogelijke buitenlandse inmenging, en ik betreur het dat ik er deel van uitmaakte. Eerlijk gezegd had het werk dat ik deed nooit mogen plaatsvinden.

Toen ik in september 2021 colleges gaf over Brigade 77, beschuldigden sommige van mijn studenten me ervan een complotdenker te zijn. Toch is dit het zoveelste voorbeeld van een complottheorie die later een schot in de roos bleek te zijn dan ik me destijds realiseerde.

We zijn verder in de afgrond van het totalitarisme gevallen dan we ons realiseren. De situatie is nu uiterst gevaarlijk.

John Laughland is directeur van FVD International en lector politiek en geschiedenis aan ICES, het Katholieke Instituut van de Vendée, in West-Frankrijk. Hij is momenteel Visiting Fellow bij het Mathias Corvinus Collegium in Boedapest.