menu

"Openbreken debat is enige weg naar overwinning", Baudet in interview met European Conservative

"Openbreken debat is enige weg naar overwinning", Baudet in interview met European Conservative

Het debat openbreken. Taboes bespreekbaar maken. Grenzen verleggen. Het zijn acties die de werkwijze van Thierry Baudet kenmerken. In een interview met The European Conservative legt de partijleider van FVD uit hoe de angst voor ‘ophef’ de weg plaveit voor de ondergang van het conservatisme.

Du choc des idées jaillit lumière”, begint Baudet. Uit de ideeënstrijd ontspringt licht, wanneer je vertaalt uit het Frans. Alleen door een open discussie te voeren, kunnen we tot de waarheid komen. Ook, of misschien wel juist wanneer het onderwerpen betreft die taboe zijn verklaard. Denk bijvoorbeeld aan klimaat, immigratie en de oorlog in Oekraïne.

Conservatieven zijn snel geneigd om alleen op beleidsniveau kritiek te leveren op deze onderwerpen. Binnen de marges van het debat te opereren. Zo gaan ze mee in het idee dat de aarde door menselijk toedoen problematisch opwarmt, maar willen dan alleen dat het klimaatbeleid niet te veel geld kost. De demografische en culturele transformatie van ons land is oké, zolang het maar legaal is.

Het is een strategie die geen enkele verandering teweeg zal brengen. Maar hoogstens zorgt voor een lichte vertraging van het links-liberale beleid. Lees het hele interview met Thierry Baudet over hoe FVD een alternatief biedt en oppositie voert op fundamenteel niveau.