menu

Dekker pleit voor wetenschap als vrijplaats voor ideeën

Dekker pleit voor wetenschap als vrijplaats voor ideeën

Op woensdag 23 november was het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een groot ministerie waar veel over te zeggen is. FVD-Tweede Kamerlid Ralf Dekker wijdde zijn inbreng vooral aan de wetenschap: in financieel opzicht een relatief klein onderdeel van de begroting, maar wel een belangrijk onderdeel dat snel aan maatschappelijk belang wint. 

De wetenschap wordt steeds meer op een voetstuk geplaatst – als bron van de onbetwistbare, objectieve waarheid. Wetenschappers worden in toenemende mate opgevoerd als bepalende of zelfs beslissende deskundigen bij maatschappelijk gewichtige kwesties. We zien het in het coronadebat, het klimaatdebat en het stikstofdebat. De wetenschap is een ideologisch bolwerk geworden met een doorslaggevende politieke stem.

In tegenstelling tot wat nu het geval is, zou de wetenschap een academische vrijplaats moeten zijn - géén politiek correcte safe space waar tegendraadse geluiden gecensureerd worden. FVD pleit voor ruimte voor andere geluiden, voor de luis in de pels, voor de advocaat van de duivel. Om in alle openheid tot de beste ideeën, oplossingen en inzichten te komen. The free marketplace of ideas.

Bekijk hieronder de inbreng van Ralf Dekker, inclusief de interrupties die erop volgden: