menu

Waarom Oekraïne geen lid mag worden van de EU

Waarom Oekraïne geen lid mag worden van de EU

 

  • Oekraïne komt in een versneld toetredingsproces tot de EU
  • Het Europees Parlement stemt vandaag over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne
  • FVD wil geen verdere Europese eenwording en de nationale soevereiniteit behouden

 

Oekraïne is begonnen aan het toetredingsproces tot de Europese Unie. De Europese Commissie (EC) probeert onder leiding van Ursula von der Leyen met een versneld traject lidmaatschap aan Oekraïne te verschaffen. Vandaag wordt erover gestemd. Forum voor Democratie vindt dat een uiterst zorgwekkende ontwikkeling; als Zelensky zijn zin krijgt, treedt een door en door corrupt land toe tot de EU en escaleert het conflict met Rusland.

 

Oekraïne wordt met een versneld toetredingsproces de Europese Unie in geholpen. Het Europees Parlement (EP) stemt vandaag over een resolutie die voorschrijft dat Oekraïne militaire steun moet blijven krijgen en het grensland officieel de status kandidaat-lid hoort te krijgen; een proces dat normaal jaren duurt, wordt nu binnen enkele weken al voltooid(1). En waar het kartel nu nog half-kritisch reageert op het voorstel om de Unie uit te breiden, zal dit sentiment ongetwijfeld kantelen.

 

Het is precies zoals FVD in 2016 voorspelde. Destijds waarschuwden we al: het Associatieverdrag met Oekraïne, de verdere integratie van het grensland in de Europese samenwerking, zal onvermijdelijk leiden tot lidmaatschap van de EU. Deze zorgen werden in de wind geslagen en Rutte kwam met een heus inlegvelletje. Hij beloofde dat er géén oorlog zou komen met Rusland, Nederland zelfs in het ergste geval géén wapens zou leveren en dat het Associatieverdrag niet zou gelden als opstapje naar EU-lidmaatschap. Twee van de drie beloften zijn inmiddels gebroken; het is aftellen tot ook de laatste definitief de nek om is gedraaid.

 

Forum voor Democratie wil er alles aan doen om de toetreding van Oekraïne tot de EU te stoppen. Het land zal geen enkele netto bijdrage leveren, is extreem corrupt en het belangrijkst nog: verwikkeld in een militair conflict met Rusland. De spanningen tussen Nederland en Rusland zullen daarmee onnodig toenemen. In het EU-verdrag is namelijk vastgesteld dat een aangevallen lidstaat met alle mogelijke middelen geholpen moet worden door de andere lidstaten. Nederlanders lopen daardoor het risico hun leven te moeten geven voor een conflict waar zijzelf niets mee te maken hebben. Een conflict dat zelfs voorkomen had kunnen worden, als men had geluisterd naar onze waarschuwing in 2016. En zelfs als het conflict voor nu ten einde komt, zal de inlijving van het grensland een directe provocatie van Rusland zijn. Met alle gevolgen van dien.

 

De kans is groot dat onze noodoproep wederom wordt genegeerd en dat Oekraïne straks toch lid zal worden van de EU. Dan wordt onze economie verder ondermijnd, worden onze levens in gevaar gebracht en is er weer een stap gezet in de richting van de onophoudelijke Europese integratie. Oekraïne zou wat FVD betreft een grensland moeten zijn, een brug tussen Oost en West. Niet alleen is dat een oplossing waarmee we als Nederland een oorlog kunnen vermijden, het is voor ons - en eigenlijk voor heel Europa - zó veel gunstiger om samen te werken met een van de grootste economieën op de wereld. En als Oekraïne dan toch lid wordt, onze economie nog verder wordt uitgehold en onze grenzen open komen te staan voor nóg meer migranten, worden we alleen maar verder gesterkt in onze overtuiging: Nederland is toe aan een NEXIT.