menu

Vlees langzaam uit supermarkt gedreven; consumenten noemen het “Overdreven gedram”

Vlees langzaam uit supermarkt gedreven; consumenten noemen het “Overdreven gedram”

De supermarkten Jumbo en Plus hebben, net als enkele maaltijdproducenten, aangekondigd een groot deel van hun vleesrecepten te schrappen en in 2025 nog maar voor de helft vleesrecepten willen aanbieden. Het past in de anti-vleesagenda die door media en politiek wordt gevoerd. Eerder deze maand werd bekend dat Jumbo vanaf mei geen aanbiedingen meer zal geven op vleeswaren.

Vlees in de ban

Nederlanders wordt steeds verteld dat ze minder dierlijke producten moeten eten. Het zou slecht zijn voor het klimaat en onze gezondheid. Met name vlees en kaas zouden een enorme negatieve impact hebben op het klimaat. De Gezondheidsraad beweert bovendien dat 60% van onze eiwitinname plantaardig zou moeten zijn.

Deze claims over klimaat en gezondheid lijken te zijn gebaseerd op zeer selectief onderzoek. Zelfs als je gelooft in het klimaatverhaal, wat FVD niet doet, moet je erkennen dat verscheepte avocado’s, overgevlogen mandarijnen en aardbeien uit Spanje een veel hogere CO2-uitstoot met zich meedragen dan het vlees van een Nederlandse koe.

Daarnaast bevat vlees veel essentiële voedingsstoffen die je niet of nauwelijks uit andere natuurlijke bronnen kunt halen. Micronutriënten als A, B12, B1, B2, B5, B6, D, F, K2, Q10, creatine, carnitine, carnosine, taurine, zink, selenium, fosfor, koper, ijzer en CLA zijn exclusief of rijkelijk te vinden in dierlijke producten en zijn in tegenstelling tot dure supplementen biologisch beschikbaar en daarom goed opneembaar door het lichaam.

Voedzaam?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn voedingsstoffen niet makkelijk inwisselbaar. Vitaminen en aminozuren die van dieren afkomstig zijn, worden veel beter opgenomen door ons lichaam 1. Bovendien zitten er in dierlijke producten überhaupt veel meer micronutriënten, de hoogste concentratie per 100 gram! Je hoeft dus mínder te eten om toch gevoed te blijven.

Het is niet gek dat vegetariërs en met name veganisten daarom supplementen nodig hebben om aan hun voedingsstoffen te komen. Hun voedsel is bovendien volledig bewerkt, chemisch van aard, en niet natuurlijk. Hierdoor zijn ze minder en niet méér voedzaam dan biologische en dierlijke producten.

Eigen keuze

Iedereen die als veganist door het leven wil gaan, mag dat natuurlijk gewoon doen. Maar de anti-vlees agenda van de overheid moet stoppen. Forum voor Democratie blijft zich verzetten tegen de desinformatie-campagnes van de overheid over vlees en zal proberen een naderende vleestaks tegen te houden. Maar we doen meer.

Om daad bij woord te voegen, en écht een verschil te maken, heeft FVD een boerennetwerk opgericht: Eerlijk Eten. De missie van Eerlijk Eten is om gezonde, onbewerkte producten direct van het land bij u op het bord te krijgen. We omzeilen de supermarktketens en betalen de boer een betere prijs zodat we onze eigen voedselvoorziening in stand kunnen houden. Zo blijven we onafhankelijk en kunnen we altijd, wat de overheid ook doet, een lekker stuk vlees eten.

Ik wil meer weten over Eerlijk Eten!