Turkije vervolgt Christelijke monnik, FVD stelt Kamervragen

Turkije vervolgt Christelijke monnik, FVD stelt Kamervragen

De Syrisch-orthodoxe monnik Aho heeft zijn seculiere leven een aantal jaar geleden ingeruild voor het priesterschap. Nabij een klein dorpje in het “Tur Izlo”-gebergte in het zuidoosten van Turkije is hij monnik geworden van het Mor Yakub (Sint Jakob)-klooster. 

Het is een niet-geasfalteerd en vrijwel onbereikbaar en onbewoonbaar gebied waar de Koerden en Turken veelvuldig met elkaar in gevecht raken. Twee jaar geleden klopten twee mannen midden in de nacht op de deur van de klooster, zij vroegen om eten en drinken. De monnik heeft hen dat gegeven uit religieuze overwegingen, hij kende de mannen verder niet en heeft ze daarna ook nooit meer gezien of gesproken. 

De twee mannen bleken Koerdische strijders te zijn van de PKK. Hierom heeft het Turkse Openbaar Ministerie de monnik aangeklaagd voor het steunen van een terroristische organisatie. De rechter heeft deze redenatie gevolgd en heeft de monnik tot 2 jaar cel veroordeeld, voor het geven van water en brood.

FVD maakt zich grote zorgen over het verdwijnen van de Assyrische cultuur, en om de onderdrukking van Christenen in het Midden-Oosten in het algemeen. Buitenlandwoordvoerder Simone Kerseboom stelt daarom de volgende Kamervragen aan minister Blok (Buitenlandse Zaken):

Vraag 1

Kent u het bericht “Assyrische monnik in Turkse gevangenis omdat hij Koerden te eten gaf”?

Vraag 2

Bent u bereid om uw ambtgenoot in Turkije te benaderen over deze kwestie en er alles aan te doen om de veroordeling van de monnik in kwestie ongedaan te maken? Zo niet, waarom niet? Bent u in dat geval bereid iets anders te doen om de monnik vrij te krijgen?

Vraag 3

Erkent u dat de positie van de Christenen in Turkije met de dag slechter wordt?

Vraag 4

Wat gaat u doen om de positie van de Christenen in het Midden-Oosten, en in dit geval specifiek in Turkije, te verbeteren?

Vraag 5

Kunt u de gestelde vragen tijdig en afzonderlijk van elkaar beantwoorden?