Politieke vervolging? Steve Bannon gearresteerd vlak voor de midterm elections

Politieke vervolging? Steve Bannon gearresteerd vlak voor de midterm elections
 • Oppositieleider in de VS gearresteerd vlak voor de verkiezingen
 • Heksenjacht geopend op Trump en zijn aanhangers: 35 huiszoekingen
 • Situatie wekt alle schijn van politieke vervolging

Steve Bannon, politiek strateeg en voormalig topadviseur van Donald Trump, is in de staat New York aangeklaagd voor fraude en het verduisteren van donateursgeld. De timing van de aanklacht is opvallend, gezien de naderende midterm-verkiezingen op 8 november waarin onder meer alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden op het spel staan. Bannon is in deze verkiezingen een belangrijke speler.

Voorafgaand aan de rechtszaak viel de FBI zijn huis binnen, een intimidatietactiek die veelvuldig wordt toegepast. Zo werd Trumps woning in Florida, Mar-a-Lago, door de geheime diensten binnenstebuiten gekeerd en maakte Bannon bekend aan Charlie Kirk dat 35 invloedrijke aanhangers van de voormalig president hetzelfde is overkomen.1

De huidige New York County District Attorney, Alvin Bragg, de aanklager van Bannon, is verkozen middels een campagne gefinancierd met geld van George Soros. 2 Dat terwijl Bannon, onder meer oprichter van The Movement - een Europese alliantie van vaderlandslievende partijen - fel tegenstander is van alles waar de Open Society Foundation van Soros voor staat.

Bannons arrestatie wekt de schijn politiek gemotiveerd te zijn. Precies datgene wat we andere wereldmachten - zoals Rusland en China - verwijten, dreigt te gebeuren in de Verenigde Staten: het monddood maken van democratische oppositie. Daarom stelt Thierry Baudet Kamervragen aan de minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, om hem te vragen naar zijn mening over deze hoogst opmerkelijke gang van zaken.

Schriftelijke vragen van het lid Baudet (FVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de arrestatie van Steve Bannon:

 1. Bent u bekend met de arrestatie van Steve Bannon in de VS?
 2. Erkent u dat Steve Bannon, met zijn achtergrond in de media en de politiek, een belangrijke rol vervult in het organiseren van democratische oppositie in de VS?
 3. Is de arrestatie van een oppositieleider in aanloop naar de verkiezingen voor u een reden tot zorgen? Zo nee, waarom niet?
 4. Ziet u een breder patroon van politieke rechtspleging in de Verenigde Staten, zoals de huiszoeking van President Trump in Mar-a-Lago op 8 augustus jl.? Zo nee, waarom niet?
 5. Hoe beziet u het interview met de Amerikaanse president Joe Biden, dat dateert van vóór de vervolging van Steve Bannon, waarin hij stelt dat hij hoopt dat Bannon “strafrechtelijk wordt vervolgd”3? Vindt u dit in strijd met de trias politica en democratische basisprincipes? Zo nee, waarom niet?
 6. Hoe beziet u de conference call van Kate Bedingfield, topadviseur van president Joe Biden, waarin zij tegen journalisten zegt dat het geen verrassing is dat “Bannon een fraudeur is”5, terwijl de rechter en jury hier nog helemaal geen uitspraak over hebben gedaan? Vindt u dit in strijd met de trias politica en democratische basisprincipes? Zo nee, waarom niet?
 7. Hoe beziet u de toespraak van president Joe Biden van 1 september jl., waarin hij stelt dat Amerika “een baken is voor de rest van de wereld”6 omdat dit land “gelijkheid en democratie” zo hoog in het vaandel heeft, in relatie tot de arrestatie van Steve Bannon?
 8. Bent u bereid de Amerikaanse autoriteiten om tekst en uitleg te vragen over de dubieuze timing - vlak voor de midterm-verkiezingen - van hun rechtsvervolging? Zo nee, waarom niet?
 9. Is Nederland bereid politieke vluchtelingen uit de VS op te nemen? Zo nee, waarom niet?
 10. Kunt u deze vragen afzonderlijk van elkaar en zo spoedig mogelijk beantwoorden?