Scanning: hoe Haaland blijft scoren en FVD steeds gelijk krijgt
Twintig goals in twaalf wedstrijden. Waarvan negen in slechts drie duels. Met zijn 1.94 meter en topsnelheden van 35 kilometer per uur is de Noorse Erling Haaland niets minder dan een doelpuntenmachine. Volgens voetbalanalisten wordt hij mogelijk de nieuwe nummer één van de wereld. Sportwetenschapper Geir Jordet heeft een verklaring voor de prestaties van Haaland.1En opmerkelijk genoeg vertoont de successtrategie van de voetballer verbijsterende overeenkomsten met die van FVD-partijleider Thierry Baudet.
De scan-methode
"Voetbal is een spel van informatie verzamelen. Haaland is daarin een machine", zegt Jordet. In plaats van steeds naar de bal te kijken, kijkt de speler om zich heen voordat hij de bal aangespeeld krijgt of wegschiet. Hiermee is hij de tegenstander steeds een stap voor, omdat hij een inschatting kan maken van waar de bal heen zal gaan, hoeveel tijd hij heeft om aan te nemen en om te schieten. Hoe vaker een speler scant, hoe meer hij dus van de bal wegkijkt, hoe vaker hij kan scoren, concludeert Jordet in zijn onderzoek.
De beste aanvallers die Jordet onderzocht behaalden een scan-rate van 0.27 of 0.28 scans per seconde. Haaland daarentegen komt op 0.35 en soms zelfs 0.5 scans per seconde. In vergelijking met ander topspitsen heeft hij hierdoor aanzienlijk minder balcontact nodig om betere resultaten te halen. Misschien is de Engelse uitdrukking eyes on the ball aan vernieuwing toe.
Omgevingskennis in de politiek
Verder kijken dus, je omgeving in de gaten houden. Voortdurend blijven inzoomen én uitzoomen. Een kwaliteit die in de politiek nogal eens lijkt te ontbreken. Want waarom zag men niet in dat de energieprijzen explosief zouden stijgen? Waarom wordt het verband tussen massale immigratie aan de ene kant en de woningnood aan de andere kant niet gezien? Waarom dacht men dat de ECB zonder enige consequenties geld kon blijven bijdrukken? Omdat het kartel, van politici tot journalisten, alleen maar gefixeerd is op de bal! De waan van de dag. De nieuwskoppen van NRC en de Volkskrant.
En dat is bij uitstek waarmee Forum voor Democratie zich onderscheidt van de rest. Want wij kijken wel verder. Zoomen uit. Was het niet Thierry Baudet die in 2016 al waarschuwde voor een oorlog met Rusland als gevolg van het rampzalige Associatieverdrag met Oekraïne? Sommige acties hebben nu eenmaal slechts één logisch en aannemelijk gevolg. En het Associatieverdrag dient alleen maar als voorbeeld. We kunnen het ook hebben over het Marrakesh-immigratiepact, of het klimaatakkoord. Keer op keer krijgt FVD gelijk. Want als je goed kijkt wat er achter de schermen gebeurt, is het geen verrassing dat ogenschijnlijk symbolisch beleid (denk aan de SDG's, VN-verdragen, idealistisch gereutel) verstrekkende gevolgen heeft voor onze samenleving.
Blijven scannen, blijven winnen
En daarom is het zo belangrijk dat we door blijven gaan met wat we doen. Daarom blijven we de boeken van lobbyisten en invloedrijke organisaties als het World Economic Forum lezen en de agendapunten van mondiale conferenties bestuderen. Precies omdat ze ons inzicht geven in de werkelijke doelen van de elites en we daarmee de gevolgen op lange termijn kunnen zien. Forum voor Democratie zal blijven uitzoomen en het grotere verhaal belichten, zodat we net als Erling Haaland kunnen blijven winnen.