menu

Partijleider Baudet (FVD) stelt Kamervragen over NPO-programma Sekspedia

Partijleider Baudet (FVD) stelt Kamervragen over NPO-programma Sekspedia

NPO-zender BNNVARA lanceerde in mei 2023 het programma Sekspedia. In onze maatschappij bestaat een “te conservatief gedachtegoed over seks”, aldus de omroep – en daar brengt deze graag verandering in. De serie is expliciet visueel: pornoacteurs geven instructies over tal van seksuele handelingen voor een doelgroep vanaf 16 jaar.

De publieke zender beschrijft het programma als een “expliciete, educatieve online serie [...] die jongvolwassenen een representatief beeld geeft van hoe seks er echt aan toegaat”. Volgens de publieke zender betekent dat onder meer rimmen, anale seks en het gebruik van voorbinddildo’s. Slechts één derde van de video’s toont seksuele handelingen tussen man en vrouw; de overige tweederde tussen man en man of vrouw en vrouw.

Het programma kwam in opspraak toen in januari 2024 een nieuwe serie video’s werd gepubliceerd. Forum voor Democratie vindt het van groot belang voor de maatschappij en voor persoonlijk geluk van jongeren dat zij leren hoe zij een mooi, stabiel gezin kunnen stichten – in plaats van hoe zij moeten rimmen, beffen of pijpen. Zeker wanneer hier belastinggeld aan wordt besteed. FVD-partijleider Thierry Baudet stelt daarom Kamervragen aan de Minister van Onderwijs en de Staatssecretaris van Cultuur en Media.

U kunt de vragen hieronder lezen.

Vragen van het lid Baudet aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Staatssecretaris van Cultuur en Media over het NPO-programma Sekspedia voor jongvolwassenen

  1. Bent u bekend met het NPO-programma Sekspedia, dat sinds 9 mei jl. wordt uitgezonden door BNNVARA?
  2. Hoe beoordeelt u de inhoud van dit programma?
  3. Hoeveel belastinggeld is besteed aan de productie van dit NPO-programma?
  4. Vindt u het een taak van de NPO om jongeren seksuele voorlichting te geven? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?
  5. Vindt u het een taak van de NPO om jongeren seksuele voorlichting te geven door het tonen van instructievideo’s waarin wordt voorgedaan hoe te rimmen, beffen, pijpen, een voorbinddildo te gebruiken, enzovoort? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?
  6. Vindt u dat er in onze maatschappij een “te conservatief gedachtegoed over seks” bestaat, zoals BNNVARA stelt? Kunt u uw antwoord toelichten?
  7. Denkt u dat Sekspedia “jongvolwassenen een representatief beeld geeft van hoe seks er echt aan toegaat”, zoals BNNVARA stelt? Kunt u uw antwoord toelichten?
  8. Bent u het met de indiener eens dat het waardevoller is jongeren te leren hoe ze een mooi, stabiel gezin kunnen stichten dan hen te leren hoe ze moeten rimmen, beffen of pijpen? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?
  9. Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk en afzonderlijk van elkaar beantwoorden?