menu

Nieuwe pensioenwet met dezelfde, oude problemen

Nieuwe pensioenwet met dezelfde, oude problemen

Ons huidige pensioenstelsel is verre van ideaal. Maar om nu een complexe stelselherziening in te voeren - er had geen slechter moment kunnen zijn. Het plan dat nu op tafel ligt, lost bovendien de fundamentele tekortkomingen niet op; de grote rentegevoeligheid zal blijven en het geheel valt nog steeds onder politiek bestuur. De invloed van Brussel wordt hierdoor alleen maar groter.

Bij de invoering van het nieuwe stelsel zal een aantal fundamentele tekortkomingen niet worden opgelost. Daarnaast komen er extra risico’s bij. De variatie in de pensioenuitkering wordt groter, buffers worden kleiner, risico’s worden groter, kortom: naast een aantal kleine verbeteringen, introduceert  de nieuwe pensioenwet een hoop nieuwe problemen.

Het nieuwe stelsel biedt nog steeds geen oplossing voor de grootste problemen van het huidige pensioenstelsel: politieke sturing, versobering en de euromunt. 

Forum voor Democratie vindt het niet nodig om een compleet nieuw stelsel op te tuigen. Zeker niet als er enorme risico's aan verbonden zitten. FVD wil daarom:

  1. Huidige stelsel (voorlopig) behouden
  2. Rekenrente omhoog
  3. AOW naar 65
  4. Fondsen depolitiseren
  5. Meer invloed voor de deelnemers

Woensdagnacht ging Ralf Dekker het debat aan over de nieuwe pensioenwet en zette hij de FVD-visie uiteen voor een goede oudedagsvoorziening.