menu

"Nederlander in financiële nood, kabinet heeft verkeerde prioriteiten."

"Nederlander in financiële nood, kabinet heeft verkeerde prioriteiten."

Steeds meer Nederlanders moeten volgens het Nibud op hun geld beknibbelen om naar werk, sport, hobby of zorg te kunnen gaan. Zelfs voor iemand met een modaal salaris en een gezin slaat vervoer een gat in het huishoudbudget, blijkt uit het onderzoek.

De oorzaken van deze koopkrachtdaling zijn geen natuurverschijnsel. In de afgelopen decennia is de collectieve lastendruk sterk gestegen. Nederlanders betalen méér belasting en hogere premies, maar zien daar lang niet altijd iets van terug.

De komst van een rechts kabinet leek een stap in de juiste richting: een kleinere overheid en meer economische vrijheid voor de burger. Het is maar de vraag of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Zo werden in de afgelopen jaren de apparaatskosten (kosten die ministeries bij hun werkzaamheden maken, waaronder personeelskosten) structureel te laag ingeschat.

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen hield vandaag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen een pleidooi voor het krimpen van de overheid, zodat belastinggeld ten goede kan komen aan de hardwerkende Nederlanders.