menu

Van Houwelingen benoemt olifant in de Kamer tijdens debat Economische Zaken

Goedkope, betrouwbare energie is een vereiste voor een welvarend land. Dat was de boodschap die FVD-parlementariër Pepijn van Houwelingen naar voren bracht in het begrotingsdebat Economische Zaken. Hij presenteerde een grafiek die het verband toonde tussen energieverbruik en het bruto binnenlands product (BBP) per inwoner. Wat duidelijk naar voren kwam, is dat er geen welvarende landen zijn die weinig energie verbruiken.

Van Houwelingen sprak zijn zorgen uit over de energiecrisis nu het Groningse gasveld gesloten is en gas uit Rusland niet langer beschikbaar is vanwege de verwoesting van de Nord Stream-pijpleidingen. Hij bekritiseerde de Europese Unie voor haar streven naar decarbonisatie, wat leidt tot torenhoge energieprijzen in Europa, terwijl de Verenigde Staten en China economisch blijven groeien.

De-industrialisatie van Europa

Het huidige energiebeleid leidt tot de de-industrialisatie van Europa, waarbij energie-intensieve bedrijven, zoals recent in Groningen en Brabant, massaal hun deuren sluiten of verhuizen naar landen met betaalbare energie. Van Houwelingen benadrukte in het debat dat het elektriciteitsnet van Nederland overbelast is, waardoor duizenden bedrijven geen energieaansluiting kunnen krijgen. Hij vroeg de minister daarom te reflecteren op deze zorgwekkende feiten.

De noodzaak van betrouwbare cijfers

Het FVD-Kamerlid besteedde ook aandacht aan de stijgende apparaatsuitgaven op het ministerie van Economische Zaken en de verontrustende situatie bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kosten van ministeries worden structureel te laag ingeschat, waardoor er ieder jaar financiële tegenvallers plaatsvinden. Hij uitte daarnaast zijn frustratie over de weigering van het CBS om te reageren op wetenschappelijke kritiek van prominente onderzoekers en vroeg de minister om in te grijpen.

Koerswijziging nodig

Van Houwelingen sloot zijn speech af met een dringende oproep aan de minister om deze energiecrisis serieus te nemen en concrete plannen te presenteren voor bezuinigingen binnen het ministerie en verbetering van de kredietverlening aan het MKB.

De speech van Van Houwelingen benadrukt de urgentie van het aanpakken van het energiebeleid en de grote gevolgen voor de Nederlandse welvaart als hier geen snelle actie op wordt ondernomen.

Ook u kunt helpen

Het gezond verstand moet terugkeren, zodat we onze welvaart kunnen herstellen. Steun ons in onze strijd en word onderdeel van onze beweging. Samen kunnen we een koerswijziging afdwingen!

Ja, ik word lid!