menu

Laatste kans om pandemiewet te stoppen in de Eerste Kamer

Laatste kans om pandemiewet te stoppen in de Eerste Kamer

Het lijkt inmiddels al een eeuwigheid geleden, maar minder dan anderhalf jaar terug - op 18 december 2021 - werd er in Nederland nog een totale lockdown afgekondigd. Uit voorzorg werden alle scholen, winkels en restaurants gesloten. Alle theaters, bioscopen en concertzalen gingen op slot. Alle sportscholen gingen dicht. Het was verboden om met meer dan twee personen op de openbare weg te lopen en uit voorzorg mochten we van de week voor Kerst tot eind januari 2022 ten hoogste twee personen thuis uitnodigen.

De Spoedwet die dit allemaal mogelijk maakte is inmiddels afgeschaft. Het wordt steeds duidelijker dat de maatregelen geen effect hebben gehad en juist enorme schade hebben veroorzaakt. Tóch wil de regering het nu permanent mogelijk maken om Nederland opnieuw aan keiharde lockdowns te onderwerpen, met alle schade voor onze vrijheid en onze rechten van dien. De Eerste Kamer debatteert deze week over het voorstel voor een permanente Pandemiewet.

Als dit dystopische voorstel voor een machtigingswet wordt aangenomen, dan worden ministers gemachtigd om met één druk op de knop Nederland weer in een totale lockdown te storten.

Zonder dat het parlement daar voorafgaand mee hoeft in te stemmen en zonder dat er überhaupt eerst een debat over gevoerd hoeft te worden, kunnen ministers straks:

  • bepalen dat iedereen in Nederland 1,5 meter afstand van elkaar moet houden, of 2 meter, of 3 meter, als bijvoorbeeld Jaap van Dissel denkt dat dat veiliger is,
  • mondkapjes verplichten, van niet-medische tot FFP3-maskers, ook in de buitenlucht,
  • alle winkels, alle horeca en alle bedrijven in Nederland sluiten,
  • alle evenementen verbieden,
  • het openbaar vervoer volledig stilleggen,
  • een avondklok instellen, of het verblijven in de buitenlucht zelfs 24/7 verbieden,
  • alle scholen in Nederland sluiten,
  • een vaccinatie- of testbewijs in de vorm van een QR-code verplichten om deel te mogen nemen aan het maatschappelijk leven, of
  • tal van andere collectieve maatregelen nemen, die we nu nog niet eens kunnen bedenken.

Terwijl op grond van de tijdelijke Spoedwet die inmiddels is afgeschaft, dit soort maatregelen alleen konden worden genomen voor de bestrijding van corona, kan het met dit nieuwe voorstel voor elke infectieziekte, waaronder ook influenza, oftewel: de griep.

Volgende week stemt de Eerste Kamer over dit voorstel. We mogen niet accepteren dat we opnieuw op onrechtmatige wijze van onze vrijheid worden beroofd. Daarom is het van groot belang om de druk op de senatoren zo hoog mogelijk op te voeren. Om te laten zien hoe veel Nederlanders zich zorgen maken over deze wet, zijn we een petitie gestart. Al ruim 130.000 mensen hebben onze petitie ondertekend. Teken ook en deel de petitie.

https://fvd.nl/petities/stop-de-permanente-pandemiewet