menu

Is Van Dissel corrupt? Van Meijeren (FVD) in debat over beïnvloeding van OMT

Is Van Dissel corrupt? Van Meijeren (FVD) in debat over beïnvloeding van OMT

Is iemand die het ministerie onafhankelijk van advies zou moeten voorzien, maar in plaats daarvan naar de pijpen van datzelfde ministerie danst, corrupt? Precies deze vraag lag dinsdagavond op tafel tijdens het debat over de beïnvloeding het OMT.

De afgelopen twee jaar verschuilde het kabinet zich bij iedere vrijheidsbeperkende maatregel steeds achter de “onafhankelijke” adviezen van het OMT. FVD waarschuwde al vanaf het begin dat het OMT nooit écht onafhankelijk kan zijn, omdat het onder het RIVM en daarmee onder het ministerie van Volksgezondheid valt. OMT-voorzitter Jaap van Dissel wordt nota bene betaald door dit ministerie.

In februari 2022 kwam via Wob-verzoeken naar buiten dat het OMT inderdaad niet onafhankelijk is - en wordt beïnvloed door het ministerie van Volksgezondheid. Op verzoek van het ministerie zijn de adviezen inhoudelijk gewijzigd en zijn zelfs notulen van besloten OMT-vergaderingen na afloop aangepast. Afgezien van voorzitter Jaap van Dissel waren OMT-leden hier niet eens van op de hoogte.

De Kamer zou op haar achterste benen moeten staan en zou moeten eisen dat het ministerie orde op zaken stelt. In plaats daarvan komt het kartel met de welbekende gespeelde verontwaardiging wanneer FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren het beestje wél bij de naam noemt. Voor Forum voor Democratie staat het als een paal boven water dat OMT-voorzitter Jaap van Dissel al zijn geloofwaardigheid heeft verloren, corrupt is - en moet worden ontslagen.

 

Bekijk hier de inbreng van Gideon van Meijeren!