menu

BBB breekt belofte: veestapel moet krimpen om aan EU-mestregels te voldoen

De "mestcrisis" is het gevolg van aangescherpte EU-regels. In 2022 besloot de Europese Commissie dat Nederlandse boeren vanaf 2023 steeds minder mest mogen uitrijden, waardoor ze nu kampen met een mestoverschot. Aanleiding voor deze aanscherping zou een achteruitgang van onze waterkwaliteit zijn, maar uit onderzoek blijkt dat de slechtere kwaliteitscijfers worden veroorzaakt door een wijziging in het meetnet en dus niet stroken met de werkelijkheid.

De mestcrisis is kortom een papieren crisis – die het kabinet kan oplossen door in Europees verband af te dwingen dat de aangescherpte regels worden teruggedraaid. Niet door – zoals kabinet Rutte IV deed – Nederlandse boeren te dwingen zich aan die strengere normen te houden. Met als onvermijdelijk gevolg een verdere krimp van onze agrarische sector.

Voordat het huidige kabinet aantrad vond BBB dat ook: toenmalig landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) moest “lef” tonen en zijn poot stijf houden in Brussel. Forum voor Democratie is dan ook zeer teleurgesteld dat de nieuwe BBB-landbouwminister – Femke Wiersma – nu juist in de voetsporen treedt van haar voorganger en het tegenovergestelde doet van wat haar partij altijd heeft gezegd: ze wil onze veestapel inkrimpen om aan de Europese mestregels te voldoen.

Het toont het gebrek aan denkkracht, overzicht en leiderschap bij de nieuwe BBB-minister. FVD-leider Thierry Baudet legt uit wat Wiersma wél had moeten doen.