menu

SDG's tot in de haarvaten van de samenleving

SDG's tot in de haarvaten van de samenleving

Sinds 2013 is gemeente Oss een ‘Fairtrade Gemeente’6. Destijds had waarschijnlijk niemand verwacht dat in minder dan tien jaar tijd de gemeente zou uitgroeien tot de meest toonaangevende op het gebied van de Sustainable Development Goals.7 De Osse burger heeft hier nooit om gevraagd, gezien de radiostilte over de onderwerpen in verkiezingstijd, maar desondanks heeft gemeente Oss in de afgelopen jaren haar SDG-prijzenkast rijkelijk gevuld.

Zo werd in 2017 Oss uitgeroepen tot ‘Meest inspirerende Global Goals gemeente’, een titel die in 2018 opnieuw kon worden geclaimd. In 2020 werd er eenzelfde prijs toegekend met de titel ‘Grensverlegger’, vanwege het sterk internationaliserende bestuur van Oss. Als kers op de taart is burgemeester Wobine Buijs - Glaudeman inmiddels Global Goals ambassadeur van heel Nederland en bekleedt zij verschillende functies bij de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG), alsook bij Agrifood Capital.8

Het coalitieakkoord, Samen Duurzaam Vooruit11, staat bol van SDG-buzzwords zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzaamheid, circulaire verstedelijking, energieneutraal en inclusiviteit. Bij het woonbeleid staat niet de huisvesting van Nederlanders centraal, maar het peperdure klimaatbeleid, waardoor alle nieuwbouw gasloos moet zijn. Daarnaast wordt er € 5,1 miljoen vrijgemaakt om gronden af te boeken naar lagere agrarische waarden, zogenaamd als onderdeel van ontwikkelingsdoel ‘Geen Honger’, maar in feite niets anders dan een manier om onze agrarische sector verder te beknellen.

Verder voert de gemeente het inmiddels gebruikelijke beleid van windmolenparken, vaccinatiecentra en teststraten, draagt men SDG-speldjes en wordt er zelfs actief contact gezocht met de Chinese overheid. In 2019, vlak voor de uitbraak van de ‘coronacrisis’ is een delegatie van de gemeente op bezoek geweest in Shanghai voor een inspiratiesessie. Het verslag van de burgemeester kunt u hier lezen. Het oordeel is aan u.

Forum voor Democratie stelt deze uiterst zorgwekkende ontwikkelingen keer op keer aan de kaak. En dat zullen we blijven doen. Tijdens de raadsvergadering van 21 juli 2022 noemde FVD-gemeenteraadslid Marjolein van Hattem de invloedrijke investeerders als Vanguard, BlackRock en State Street en hun investeringsactiviteiten die de soevereiniteit van de Osse burger kunnen ondermijnen. Uit het antwoord van de burgemeester blijkt dat het gedachtegoed van onder andere het World Economic Forum en de Verenigde Naties diep geïntegreerd is in de politieke doelstellingen van de gemeente.

Forum voor Democratie zal zich altijd blijven inzetten tegen de vergaande buitenlandse inmenging van overheden of NGO’s. De macht moet bij onze eigen burgers liggen, niet achter de schermen. Politici moeten verantwoording afleggen aan de bevolking, niet aan lobbyisten. En het beleid moet niet langer het internationale belang dienen, maar het Nederlandse volk.