Sancties tegen Rusland schaden alleen onszelf

Sancties tegen Rusland schaden alleen onszelf

De situatie die het kabinet heeft gecreëerd met de sancties tegen Rusland is een regelrechte ramp - voor Nederland. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne heeft de EU er alles aan gedaan om Poetin en zijn oligarchen dwars te zitten. De EU introduceerde een enorm sanctiepakket en Rutte tekende zoals altijd bij het kruisje. Geen inkomsten voor Rusland, was de gedachtegang.

Maar de Russen zien hun geldstroom helemaal niet opdrogen als gevolg van de sancties. Sterker nog: ze spelen het spelletje graag mee. 

Moskou maakte deze week bekend geen gas meer te zullen leveren aan Europa totdat de sancties zijn opgeheven. ‘Fossiele’ energie wordt elders verkocht - met veel winst. China en India slaan massaal Russisch gas in. 

Rusland wordt rijker, Nederland armer

De energie-export van Rusland is met 38% gegroeid ten opzichte van vorig jaar.1Russisch staatsbedrijf Gazprom boekte in de eerste helft van 2022 de grootste winst uit zijn geschiedenis: 41,6 miljard euro.2De roebel is in tijden niet zo sterk geweest. De prijzen van voedsel in Rusland dalen!3 Vergelijk dat eens met de recordinflatie in het Westen, die vele gezinnen parten speelt, en onze extreem zwakke euro, die voor het eerst in twintig jaar minder waard is dan de dollar. Het Westen wordt economisch vernederd door Rusland. 

Einde nog niet in zicht

De sancties tegen Poetin zijn in feite sancties tegen de Nederlandse bevolking. De energieprijzen zijn torenhoog en de inflatiecijfers breken alle records. Het leven wordt onbetaalbaar. Het kabinet laat bij monde van CDA-voorman Wopke Hoekstra weten dat het einde nog niet in zicht is. De oorlog in Oekraïne vergt volgens hem, net als de negenjarige oorlog in Afghanistan, een jarenlange (!) en vastberaden inzet van Nederland. “Offers zullen moeten worden gebracht”.4Met andere woorden: het kabinet is bereid Nederland nog harder economisch te laten bloeden. Steeds meer Nederlanders zullen onder de armoedegrens komen en de middenklasse zal verdwijnen. En dat allemaal voor een oorlog die niet de onze is.