menu

Omroep PowNed wijdt uitzending aan invloedrijke WEF-lobby

Omroep PowNed wijdt uitzending aan invloedrijke WEF-lobby

Steeds meer Nederlanders zetten hun vraagtekens bij de bijeenkomsten van het World Economic Forum (WEF). Jaarlijks reizen honderden invloedrijke personen af naar het Zwitserse Davos, om achter gesloten deuren een week lang te vergaderen over de ‘toekomst’. Onder hen zijn regeringsleiders, ceo’s, academici en bankiers. De meest machtige mensen ter wereld dus. Ook het Nederlandse kabinet reist af naar het bergdorp, met een delegatie van zeven bewindslieden onder leiding van minister-president Mark Rutte. Minister Hoekstra wilde er in eerste instantie zelfs een Kamerdebat voor afzeggen, maar kwam daar door kritiek op terug. 

Maar wat gebeurt er nou eigenlijk, daar in Davos? In de gevestigde media wordt de bijeenkomst steevast gedownplayd. Het zou gaan om een volstrekt onschuldige ‘praatclub’. Of dat waar is, kunnen we door het totale gebrek aan transparantie simpelweg niet verifiëren. Met democratie heeft het in elk geval allemaal weinig te maken. Zo bleek dat de Nederlandse overheid in het geheim bindende afspraken heeft gemaakt met het WEF, onder andere over voedselproductie en 'duurzame investeringen'. 

Als onderdeel van een nieuwe videoreeks publiceerde Omroep PowNed afgelopen zondag een video betiteld: COMPLOT?!: Is het WEF wereldwijd de baas? Zelfs Volkskrant-wetenschapsjournalist Maarten Keulemans moet toegeven dat het WEF een bijzonder invloedrijk platform is. Maar hoever die invloed reikt? Daar verschillen hij en Thierry Baudet nog van mening over.