menu

Komt het referendum terug? Baudet en Van Houwelingen verdedigen referendumwet naar Zwitsers model in Tweede Kamer

Komt het referendum terug? Baudet en Van Houwelingen verdedigen referendumwet naar Zwitsers model in Tweede Kamer

Vanavond verdedigen Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen vanuit vak K hun wetsvoorstel voor een initiërend raadgevend referendum. Vorige week kreeg de Tweede Kamer de kans om vragen te stellen over het wetsvoorstel.

Gideon van Meijeren voerde het woord namens Forum voor Democratie en uitte felle kritiek op het huidige functioneren van onze democratie. De oplossing? Referenda. Het initiatief van zijn fractiegenoten kan rekenen op zijn steun.

Het wetsvoorstel van Baudet en Van Houwelingen draagt de naam Wet Raadgevend Referendum naar Zwitsers model. Het voorstel onderscheidt zich doordat de bevolking niet alleen het parlement kan corrigeren, maar ook nieuwe onderwerpen kan agenderen. Er is bewust geen bindende uitslag in de initiatiefwet vastgelegd, omdat er voor een bindend referendum een grondwetswijziging nodig is - en daarvoor is een onwaarschijnlijke tweederdemeerderheid in beide Kamers vereist.

Vanavond zullen Baudet en Van Houwelingen antwoord geven op de vragen die vorige week aan hen zijn gesteld. Hiermee hopen ze de steun te winnen van andere fracties.

De verdediging van het wetsvoorstel zal vanavond vanaf 19:45 uur live worden uitgezonden op het YouTube-kanaal van Forum voor Democratie.

Het volledige wetsvoorstel en de memorie van toelichting zijn hieronder te vinden.

Wet Raadgevend Referendum naar Zwitsers Model

Memorie van Toelichting