menu

FVD wil vermogensopbouw middenklasse bevorderen met afschaffen erf- en schenkbelasting

FVD wil vermogensopbouw middenklasse bevorderen met afschaffen erf- en schenkbelasting

De erf- en schenkbelasting is misschien wel de meest onrechtvaardige belasting die er is. Geld dat u aan uw geliefden wil schenken of nalaten, wordt voor een deel overgeheveld naar de overheid, terwijl er al eerder belasting over is betaald. Het is een kwestie van elementaire rechtvaardigheid om afscheid te nemen van dit kromme systeem.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deze afschaffing vooral in het belang van de middenklasse. De meest vermogenden van Nederland betalen via allerlei internationale constructies immers al nauwelijks belasting. Van een ‘cadeautje aan de rijken’ is dus geen sprake.

De tienduizenden euro’s die middenklassers extra zullen overhouden na een schenking of nalatenschap, kunnen net het verschil maken bij het kopen van een huis, of het anderszins opbouwen van vermogen binnen een familie.

Er wordt verwacht dat er aankomend jaar 2.9 miljard aan erf- en schenkbelasting zal worden geheven. Dat is minder dan een procent op de rijksbegroting en een bedrag dat zou kunnen worden bezuinigd op het stikstoffonds, of de miljarden die worden besteed aan klimaat.

Het is hoog tijd om onze prioriteiten anders te stellen. FVD kiest voor de Nederlandse middenklasse en de economie.