menu

FVD-raadslid woord ontnomen tijdens kritisch betoog over plaatsing AZC

FVD-raadslid woord ontnomen tijdens kritisch betoog over plaatsing AZC

Opnieuw wordt een FVD-raadslid het woord ontnomen tijdens een kritisch betoog. In Sittard-Geleen schorste GroenLinks-voorzitter De Loo de vergadering toen hij vond dat Amira Lotfy te lang aan het woord was.

Tijdens een vergadering ging het over een Crisis Noodopvang Centrum (CNO) dat in de gemeente zou worden geplaatst. Lotfy wees erop dat de manier waarop het besluit tot stand kwam - zonder instemming van de raad - ondemocratisch is en vroeg daarom om een kritische reflectie van de andere raadsleden.

Niet alleen de methode, maar ook het doel was volgens Lotfy uiterst onwenselijk. Straks zullen homoseksuelen en vrouwen niet meer over straat durven gaan, uit angst voor agressie van sommige asielzoekers.

Ze noemde Ter Apel, waar buurtbewoners elke dag last hebben van overlast door asielzoekers. “Is dat wat wij hier ook willen?”

Onveilig

Tijdens haar betoog werd Lotfy meermaals onderbroken door de voorzitter met de vraag of ze kon afronden. Bij een ronde vergadering is er echter geen vastgestelde spreektijd. Ze mocht daarom volgens de griffier haar verhaal doen. Ook de meerderheid van de raad stemde voor extra spreektijd van Lotfy.

Omdat er te weinig tijd was ingepland voor de vergadering, wilde de voorzitter buiten de zaal tot een oplossing komen. “Om elkaar even goed in de ogen te kijken”, zei hij achteraf. Mevrouw Lotfy wilde niet mee, vanwege de onveilige sfeer.

Eerder al werd ze tijdens een besloten vergadering uitgescholden en fysiek belaagd door een mede-volksvertegenwoordiger.

Trend

Het is niet de eerste keer dat lokale FVD-volksvertegenwoordigers de mond wordt gesnoerd. Het gebeurde al eerder in de Haagse raad, en ook in Arnhem zorgde het anti-woke betoog van Gino Luurssen voor verstoring van zijn inbreng.

Het wordt fundamentele oppositiepartijen steeds moeilijker gemaakt om kritiek te uiten op het beleid van het kartel. Deze trend moet zo snel worden gekeerd. Alleen zo kan onze democratie goed functioneren.

Bekijk hier het betoog van Amira Lotfy en de daaropvolgende reactie van de voorzitter