menu

FVD presenteert plan om in heel Nederland weer 130 km/u te rijden

FVD presenteert plan om in heel Nederland weer 130 km/u te rijden

Het kabinet wil de maximumsnelheid “daar waar dat kan” verhogen naar 130 km/uur. Deze week bleek echter dat verkeersminister Madlener (PVV) in heel Nederland nog maar vier snelwegen heeft gevonden waar een hogere maximumsnelheid in zijn ogen een optie is. Het is een patstelling die wordt veroorzaakt door de verstikkende stikstofnormen die ook onder dit kabinet nog altijd gelden. Forum voor Democratie wil deze normen zo snel mogelijk uit de wet, maar wil een hogere maximumsnelheid en soepelere stikstofregels ook zonder wetswijziging – en daarmee op zeer korte termijn – al mogelijk te maken: door middel van het verlagen van de zogeheten rekenafstand rondom Natura 2000-gebieden.


Stikstof en de rekenafstand

Rond Natura 2000-gebieden wordt een rekenafstand van 25 km gehanteerd: de afstand die stikstof in theorie vanaf een emissiebron naar een natuurgebied kan afleggen. Omdat alle locaties in Nederland – ook snelwegen – binnen deze straal vallen, moet overal aan de stikstofnormen worden voldaan. En dus kan de maximumsnelheid vrijwel nergens omhoog.

De rekenafstand van 25 km is echter louter een beleidskeuze geweest, die volgens RIVM “geen wetenschappelijke argumenten” kent. Verschillende buurlanden hanteren een afstand van 5 km. Vanuit wetenschappelijk oogpunt wordt zelfs een afstand van hooguit 1 km het beste genoemd, omdat stikstofdepositie afkomstig van individuele emissiebronnen tot daar wordt gemeten en daarbuiten uitsluitend wordt berekend met modellen.

Zouden we de rekenafstand verlagen naar 5 of 1 km, dan zou een groot deel van Nederland plotseling niet meer aan de stikstofnormen hoeven te voldoen die voor Natura 2000-gebieden gelden. Dan zouden we op de meeste plekken in Nederland dus gewoon weer 130 km/uur kunnen rijden en zouden ook boeren en industrie in één klap meer ruimte krijgen. De rekenafstand kan bij zogeheten ministeriële regeling worden gewijzigd: een wetswijziging is niet nodig en dus kan deze maatregel relatief snel worden ingevoerd.

FVD roept Madlener opnieuw op tot onderzoek

Forum voor Democratie wil de stikstofnormen uit de wet. Maar zolang dat niet gebeurt, ligt soepeler stikstofbeleid dus tóch binnen handbereik. Thierry Baudet diende voor de zomer al een motie in om te onderzoeken hoeveel ruimte een lagere rekenafstand zou opleveren “voor het verhogen van de maximumsnelheid en het verruimen van de stikstofregels in het algemeen”.

De gehele coalitie – inclusief PVV en BBB – stemde tegen. Nu ook PVV-minister Madlener slechts vier trajecten heeft gevonden waar 130 km/u een mogelijkheid zou kunnen zijn, roept FVD hem opnieuw op een lagere rekenafstand tenminste te onderzoeken.